Sve vesti Svet

KINA OKRIVILA PRISTIGLU POŠTU IZ KANADE ZA ŠIRENJE OMIKRONA U PEKINGU

KINA OKRIVILA PRISTIGLU POŠTU IZ KANADE ZA ŠIRENJE OMIKRONA U PEKINGU
Pisao Elena Vuk

Kina nema granica, kao i obično,  sada je poštansko pismo, navodno, sumnjivog porekla koja je stigla iz Kanade osudila kao krivca za širenje Omicron varijante po Pekingu. Osoba kojoj je dijagnostifikovana Omicron infekcija, i koja se možda zarazila bolešću rukovodeći se dokumentima koji su stigli poštom iz Kanade, otkrile su u ponedeljak kineske zdravstvene vlasti.

Infekcije Covid-19 se obično povezuju s ličnim kontaktima jer zdravstveni stručnjaci širom sveta veruju da se virus uglavnom širi kada zaraženi ljudi dišu, kašlju ili kijaju. Kineske zdravstvene vlasti, međutim, nedavno su tvrdile da je soj Omicron preživeo dugo putovanje iz Kanade u Kinu u poštanskoj pošiljci dokumenata koja je na kraju izazvala infekciju kod kineskog državljanina.

Kineskom pacijentu je prošle subote dijagnostifikovana infekcija Omicronom, prvi takav slučaj u kineskoj prestonici Pekingu. “Mogućnost” da je infekcija nastala kao rezultat kontakta dotične osobe s poštom “ne može se isključiti”, objavili su kineski mediji, pozivajući se na Pang Xinghuoa, zamenika direktora pekinškog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

VLAST U SRBIJI SPROVELA KORAK KA OTVARANJU KOVID LOGORA?! POLICIJA ĆE MOĆI DA ODVODI ZARAŽENE?

Pacijent je prošlog utorka primio paket iz Kanade, a rezultati testiranja su pokazali da je soj Omicron prisutan na njegovoj spoljašnjoj i unutrašnjoj površini, kao i na dokumentima koji se nalaze u njemu. Pacijent je kontaktirao samo naslovnu stranu dokumenta i spoljni paket, dodaju kineski mediji.

Prema Pangu, soj virusa u ovom slučaju bio je sličan onom koji je pronađen u Severnoj Americi i Singapuru u decembru 2021. Pošta je poslana iz Kanade 7. januara i stigla je u Peking preko SAD-a i kineske regije Hong Kong.

Kineske vlasti su pratile još osam osoba koje su bile u kontaktu s poštom, ali su se njihovi testovi na Covid-19 pokazali negativnim. Još jedna međunarodna pošiljka koja je stigla istom rutom, ali nije otvorena, takođe je bila “pozitivna” na Covid-19, prenose mediji.

Još jedan sličan slučaj prijavljen je u gradu Shenzhen na jugoistoku Kine, gde se lokalni radnik zarazio Omikronom navodno nakon interakcije s uvezenom robom bez dovoljne zaštite, saopštile su zdravstvene vlasti Shenzhena u ponedeljak. Radnik je navodno otvorio i pakete iz Severne Amerike.

NE PROPUSTITE! SLEDI INTERVJU KOJI SU MNOGI ČEKALI! MARIO ZNA I ARNA ŠEBALJ! 

Kina je ranije više puta tvrdila da je pronašla uzorke Covid-19 u raznim uvezenim proizvodima, uključujući hranu poput smrznute ribe. Yang Zhanqiu, virusolog iz Vuhana, rekao je za kineski Global Times da virus može preživeti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i oko mesec dana na minus 30 stepeni Celzijusa. Ako dođe u uslove s temperaturama i do minus 80 stepeni Celzijusa, mogao bi ostati živ nekoliko godina, dodao je.

Vest dolazi dok se Kina priprema da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Kineske vlasti su već saopštile da novootkriveni slučaj Omicrona ne znači nikakvu povećanu zdravstvenu opasnost po sportsku priredbu, jer su svi kontakti pacijenata uspešno ušli u trag, a proverena su i mesta koja je ova osoba posetila i nisu pronađeni tragovi virusa.

Ipak, Kina je preduzela neke dodatne mere predostrožnosti kako bi osigurala da događaj prođe bez problema. U ponedeljak je objavila da neće prodavati ulaznice za Zimske olimpijske igre široj javnosti. Stranim navijačima je ranije već bio zabranjen ulazak u Kinu kako bi prisustvovali ovom događaju.

Nulta Tačka/RT