Sve vesti Svet

ILON MASK: Svet mora da nastavi da koristi NAFTU i GAS ili će se civilizacija urušiti

ILON MASK: Svet mora da nastavi da koristi NAFTU i GAS ili će se civilizacija urušiti

Prelazak na obnovljive izvore energije jedan je od najtežih zadataka sa kojima se planeta suočava i mogao bi da potraje nekoliko decenija, rekao je novinarima u ponedeljak izvršni direktor Tesle Ilon Mask. On je naglasio da svet mora da nastavi da vadi naftu i gas kako bi održao civilizaciju, a da istovremeno nastavi da razvija održive izvore energije.

„Realno, mislim da treba da koristimo naftu i gas kratkoročno, jer će se u suprotnom civilizacija srušiti“, rekao je Mask tokom energetske konferencije u Norveškoj, dodajući da on nije od onih koji „demonizuju“ fosilna goriva. Istovremeno, „moramo imati jasan put ka održivoj energetskoj budućnosti“.

Upitan da li Norveška treba da nastavi da buši naftu i gas, Mask je rekao: „Mislim da su u ovom trenutku opravdana neka dodatna istraživanja.

Naoružani pripadnici ANTIFA u Americi obezbeđuju LGBT skup koji je namenjen za decu- Čeka li nas isto? (FOTO)

„Jedan od najvećih izazova sa kojima se svet ikada suočio je prelazak na održivu energiju i održivu ekonomiju… za koju će biti potrebno nekoliko decenija da se završi“ , dodao je on.

Biznismen je takođe primetio da proizvodnja energije vetra na moru u Severnom moru, u kombinaciji sa stacionarnim baterijama, može postati ključni izvor energije. „Mogao bi da obezbedi snažan, održiv izvor energije zimi“, sugerisao je Musk.

Milijarder je u martu pozvao Evropu da se vrati nuklearnoj energiji, kao i da poveća proizvodnju nafte i gasa kako bi neutralisao uticaj Rusije. Uprkos Maskovim pozivima, Evropi će verovatno trebati godine da ponovo pokrene svoje nuklearne elektrane, koje su postepeno zatvarane širom kontinenta u korist zelene agende.

NultaTačka