Sve vesti Svet

Inženjeri Fejsbuka priznaju da ne znaju šta se dešava sa korisničkim podacima, otkrivaju tužbe

Inženjeri Fejsbuka priznaju da ne znaju šta se dešava sa korisničkim podacima, otkrivaju tužbe

Dva inženjera u Fejsbuku priznala su da ne znaju gde završavaju korisnički podaci i da bi zadatak otkrivanja gde podaci idu zahtevao timski napor. Ovo otkriće je napravljeno tokom saslušanja o otkrivanju podataka u martu, koje je prethodno bilo zapečaćeno, kao deo dugotrajne tužbe u koju je uključena Kembridž analitika.

Saslušanje je vodio Daniel Garrie, koji je imao zadatak da utvrdi da li Facebook treba da dostavi više dokumenata za slučaj.

Transkript saslušanja, koji je nedavno otpečaćen, a prvi je o tome izvestio The Intercept, otkrio je da su dva Facebook inženjera, Judžin Zarašou i Stiven Elija, rekli da nijedan inženjer u kompaniji ne zna gde završavaju korisnički podaci.

„Bilo bi potrebno više timova da pronađu tačno gde podaci teku“, rekao je Zarašou tokom saslušanja. „Iznenadio bih se da postoji čak i jedna osoba koja može da odgovori decidno na tako nešto”.

Praćenje gde podaci završavaju je komplikovano politikom otvorenih granica platforme i upotrebom 55 različitih podsistema.

Indijci zahtevaju vraćanje dijamanta Kohinora sa kraljičine krune

Komentari koje su dali inženjeri legitimišu interni dokument koji je procurio iz aprila u kojem se kaže da inženjeri u kompaniji nemaju način da prate podatke koje je kompanija prikupila.

„Nemamo adekvatan nivo kontrole i objašnjenja o tome kako naši sistemi koriste podatke, i stoga ne možemo sa sigurnošću da vršimo kontrolisane promene politike ili spoljne obaveze kao što je „nećemo koristiti X podatke u Y svrhu“,“ stoji u internom izveštaju. „A ipak, to je upravo ono što regulatori očekuju da uradimo, povećavajući rizik od grešaka i lažnog predstavljanja”.

U izjavi koja je odgovarala na nezapečaćeni transkript saslušanja, portparol Mete je rekao: „Naši sistemi su sofisticirani i ne bi trebalo da bude iznenađenje da svaki inženjer kompanije ne može da odgovori na svako pitanje o tome gde se čuva svaka informacija o korisniku. Napravili smo jedan od najsveobuhvatnijih programa zaštite privatnosti za nadgledanje upotrebe podataka u našim operacijama i za pažljivo upravljanje i zaštitu podataka ljudi. Napravili smo — i nastavljamo da pravimo — značajna ulaganja kako bismo ispunili naše obaveze u pogledu privatnosti, uključujući opsežnu kontrolu podataka“.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet