Sve vesti Svet

IRAN: Izgradićemo nuklearne bojeve glave i pretvoriti NJUJORK u paklene ruševine

IRAN: Izgradićemo nuklearne bojeve glave i pretvoriti NJUJORK u paklene ruševine

Iran je  zapretio da će izgraditi nuklearne bojeve glave i upozorio da ima sposobnost da pretvori Njujork u „paklene ruševine“ – usred zaustavljenih napora da se ponovo uspostavi nuklearni sporazum između svetskih sila.

Dva Telegram kanala povezana sa Korpusom garde Islamske revolucije objavila su u subotu dvominutni video u kojem se obećava da će brzo početi da prave nuklearne bombe ako „američki ili cionistički režim naprave bilo kakvu glupu grešku“, navodi Iran International , londonska novinska agencija .

U snimku se tvrdi da su tajni podzemni objekti u Fordou, blizu Koma, blizu rada na pretvaranju Islamske Republike u nuklearnu silu – i upozorava da bi se njen „miroljubivi nuklearni program“ mogao sa lakoćom pretvoriti u naoružani.

„Nuklearna postrojenja u Fordou izgrađena su duboko ispod iranskih planina i zaštićena su od bombi koje razbijaju rovove, pa čak i nuklearne eksplozije“, navodi se u video snimku . „U njemu je pripremljena sva infrastruktura potrebna za nuklearni proboj.

Iran's atomic energy chief says country could build a bomb but has no plan  to - BBC News

Iran je obogatio oko 60 odsto uranijuma za fisijski materijal potreban za pravljenje nuklearne bombe. Ako se nacija približi pragu od 90 procenata, to bi bilo dovoljno za pokretanje nuklearne bombe u roku od „nekoliko nedelja“, izvestio je Iran International.

Šef iranskog nuklearnog programa je u međuvremenu rekao da Islamska Republika ima tehničko znanje za razvoj atomske bombe, ali da ne planira da je proizvede .

Novi uznemirujući snimak dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Odeljenje za vanredne situacije Njujorka objavilo 90-sekundno saopštenje za javni servis o tome šta treba da se radi ako se Velika jabuka nađe pod nuklearnim napadom.

NultaTačka/NyPost