Sve vesti Svet

Ispovest plaćenika koji je došao u Ukrajinu da ubija Ruse i pobegao za 9 sati: To su fanatici i nacisti

Ispovest plaćenika koji je došao u Ukrajinu da ubija Ruse i pobegao za 9 sati: To su fanatici i nacisti

Moskva, 16. marta – RIA Novosti. Britanski plaćenik proveo je ukupno devet sati u Ukrajini i pobegao. O tome je i sam pričao u časopisu “1843” .

“Ne zanima me da postanem heroj ili da umrem”, rekao je on, napominjući da nema nameru da učestvuje u akcijama na prvoj liniji fronta.

Priznao je da priliku da se pridruži ukrajinskim snagama smatra prevarom. Prema njemu, Kijev mu je prodao “san o pomoći”, a kao rezultat toga bio je skoro poslan u “najstrašnije ratne zone”. Prema rečima sagovornika magazina, uspeo je da ubedi još dvadesetak volontera da odbiju ugovor i pobegnu.

Sam ugovor, prema nekoliko drugih plaćenika, bio je neisplativ. Prema njihovim rečima, uslovi nisu objavljeni do dolaska u Ukrajinu . Konkretno, na licu mesta se pokazalo da se ugovor mora zaključiti na neodređeno vreme. Ovu informaciju je magazinu potvrdio izvor u ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

Za mnoge strance je, kako je naveo ovaj čovek, bilo iznenađenje što će se morati suočiti sa “pravom zemljom sa pravom vojskom, oružjem i odličnim taktičkim sposobnostima”. Zbog čega ih je to iznenadilo, nije precizirao.

Tokom razgovora, muškarac je dao karakteristike drugim plaćenicima. Na primer, rekao je da je jedan od njih otvoreno priznao da podržava neonacističke stavove. Takođe, sagovornik magazina je rekao da neki od “regruta” nemaju nikakvo vojno iskustvo. Dopisnik koji je razgovarao s plaćenicima nazvao je neke od njih “hipsterima” i “fanaticima”.

Ovo nije prvi incident sa stranim volonterima, za šta se saznaje. Ranije su mediji izveštavali o muškarcima iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije , koje su “ukrajinski agenti” zamenili za “ruske sabotere” i kasnije pretukli tokom ispitivanja.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da u zemlju dolaze “iskusni veterani”. Prema njegovim rečima, broj zahteva stranaca približio se 20.000.

NOVA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA! MLADI DOKTOR OTKRIO KAKO FUNKCIONIŠE MEDICINSKA SEKTA

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je ranije da strani plaćenici koji se prebacuju u Ukrajinu vrše sabotaže i napade na rusku vojnu opremu i aviwne. Naoružani su oružjem koje Zapad isporučuje Kijevu.

Ministarstvo odbrane je naglasilo da odgovornost za njihovu smrt u Ukrajini snosi samo rukovodstvo zemalja koje podstiču učešće svojih građana u neprijateljstvima kao plaćenici.

NultaTačka/RiaNovosti