Sve vesti Tehnologija

Radnici Gugla protestuju zbog saradnje njihove korporacije sa IZRAELSKOM VOJSKOM

Radnici Gugla protestuju zbog saradnje njihove korporacije sa IZRAELSKOM VOJSKOM

Zaposleni u Guglu koji protestuju zbog ugovora kompanije Project Nimbus sa Amazon Veb Servisom i Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) izašli su u javnost sa višenedeljnim protestnim akcijama koje će kulminirati demonstracijama u više gradova pod naslovom Nema tehnologije za aparthejd.

Multietnička, multireligijska grupa ljudi u Guglu koji sebe nazivaju jevrejska dijaspora u tehnici nada se da će izvršiti pritisak na korporativnog giganta da odustane od velikog ugovora od 1,2 milijarde dolara iz moralnih razloga, tvrdeći da dozvoljavajući Izraelu pristup najsofisticiranijoj tehnologiji mašinskog učenja i veštačke inteligencije, Gugl omogućava zločine protiv okupiranog palestinskog stanovništva.

Menadžer marketinga Google-a i vodeći zagovornik anti-Nimbus-a Ariel Koren objavila je u utorak svoju ostavku nakon onoga što je opisala kao obrazac neprijateljstva i odmazde od strane menadžmenta. Posle sedam godina rada u kompaniji, Koren je rekla da joj je postavljen ultimatum – da se preseli iz San Franciska u kancelariju Gugla u Brazilu ili da odustane – zbog njenih napora u lobiranju protiv projekta.

Irski farmeri primorani DA UBIJAJU STOKU zbog “KLIMATSKIH PROMENA”!

„ Gugl agresivno sledi vojne ugovore i uklanja glasove svojih zaposlenih kroz obrazac utišavanja i odmazde prema meni i mnogim drugima “, napisala je Koren u svom pismu ostavci objavljenom na Medijumu. Tajni pokušaj da se obezbedi „ sveobuhvatno rešenje “ zasnovano na najnaprednijoj tehnologiji kompanije doveo je do toga da je Gugl toliko napustio svoju cenjenu transparentnost da zaposleni nemaju pojma za šta će se tehnologija koju prodaju IDF zaista koristiti, kaže ona tvrdio.

Koren i njene kolege traže osnovnu transparentnost u pogledu toga za šta će se njihov rad koristiti, rekla je ona za Peacock TV, objašnjavajući da pod sadašnjim režimom, „ ne razumemo u kojoj meri će [naš rad] biti iskorišćen za vršenje sistemskog kršenja ljudskih prava od strane agencije i vojske za koje znamo da svakodnevno krše ljudska prava na izuzetno opasan i užasan način .” Što je još gore, ugovor sa Nimbusom eksplicitno zabranjuje Guglu ili Amazonu da vrše kontrolu nad načinom na koji IDF koristi njihove usluge.

Od pokretanja projekta Nimbus, Gugl je postao agresivno antipalestinsko mesto za rad, prema rečima 15 zaposlenih čija su zabeležena svedočenja objavljena da bi se poklopila sa ostavkom Korenove. Zaposleni u Guglu više ne mogu čak ni da „ iskažu bilo kakvo mišljenje o neslaganju u ratu koji se vodi protiv Palestinaca, a da ne budu pozvani na sastanak visokog predstavnika uz pretnju odmazdom “, rekao je jedan palestinski radnik Gugla, dok je drugom rečeno da je fraza „ podrška Palestini “ uvredljiva .

„ Osećam se kao da zarađujem za život od ugnjetavanja svoje porodice kod kuće “, jadao se treći anonimni zaposleni.

Oni takođe optužuju da Project Nimbus krši Guglov hvaljeni etički kodeks veštačke inteligencije, koji zabranjuje kompaniji da koristi veštačku inteligenciju za nanošenje štete, razvijanje oružja ili vršenje nadzora u suprotnosti sa međunarodnim normama. Kod je osmišljen nakon što je aktivizam zaposlenih uništio Project Maven, inicijativu Pentagona koja bi koristila Guglov AI za analizu snimaka nadzora dronova u svrhu poboljšanja ciljanja.

NultaTačka