Sve vesti Svet

ITALIJA bi uskoro mogla da zatvori do 600.000 radnih mesta

ITALIJA bi uskoro mogla da zatvori do 600.000 radnih mesta

Italija je u riziku da izgubi do 582.000 radnih mesta zbog energetske krize i posledičnog ekonomskog pada, izvestili su u nedelju nacionalni mediji, pozivajući se na studiju Udruženja industrijalaca Konfindustrija.

Prema nalazima, ako cena gasa ostane na trenutnom nivou (prosek za avgust je bio 235 evra po megavat-satu), italijanska ekonomija će se smanjiti za 2,2% sledeće godine i zemlja će izgubiti do 383.000 radnih mesta u periodu 2022-2023.

Međutim, ako cena dostigne 298 evra po megavat-satu, što je predviđeni nivo na osnovu trenutnih gasnih fjučersa, Italija bi mogla da pretrpi pad BDP-a od 3,2% i da izgubi stotine hiljada radnih mesta.

Le Pen oštro kritikovala sankcije Rusiji: Krivi su ZELENI IDIOTI

Prema analitičarima, ako Rusija u potpunosti obustavi isporuke gasa od oktobra, Italiji bi moglo nedostajati oko 8% (6,4 milijarde kubnih metara) gasa koji joj je potreban za pokrivanje potražnje, uzimajući u obzir raspoložive alternativne isporuke i rezerve. Takav nedostatak mogao bi dovesti do masovnog zatvaranja preduzeća i industrija u zemlji.

Italija se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje potrošnje energije. Početkom ove godine uvozila je 40% svog gasa iz Rusije, ali je u julu ruska kupovina pala na 25% zbog sankcija. Ranije ovog meseca Italija je izgubila veliki deo snabdevanja iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovoda Severni tok 1 zbog tehničkih problema. Italijanski ministar ekonomije Danijele Franko nedavno je upozorio da bi se troškovi neto uvoza energije iz Italije mogli udvostručiti na 100 milijardi evra ove godine, ili 3% BDP-a.

NultaTačka