Sve vesti Svet

ITALIJA ĆE IZDVOJITI 150 MILIONA EVRA ZA KOMPENZACIJU ONIMA KOJI PATE OD NEŽELJENIH EFEKATA VAKCINACIJE

ITALIJA ĆE IZDVOJITI 150 MILIONA EVRA ZA KOMPENZACIJU ONIMA KOJI PATE OD NEŽELJENIH EFEKATA VAKCINACIJE

RIM, 21. januara (Rojters) – Italija planira da izdvoji 150 miliona evra za kompenzaciju onima koji pate od neželjenih efekata vakcinacije protiv COVID-19, pokazao je u petak nacrt dekreta u koji je Rojters imao uvid.

Vlada planira da izdvoji 50 miliona evra 2022. i dodatnih 100 miliona u 2023. za one koji su trajno invalidi zbog vakcinacije protiv korona virusa koju su preporučile italijanske zdravstvene vlasti.

U dokumentu iz oktobra 2021. italijanska agencija za lekove AIFA prijavila je 101.110 pritužbi na neželjene efekte od više od 84 miliona primenjenih doza. Nekih 85% njih se smatralo neozbiljnim nuspojavama.

Nekih 14,4% – nešto više od 14.000 – smatralo se ozbiljnim, što znači da je rezultiralo hospitalizacijom, lečenjem u hitnoj pomoći, neposrednom opasnošću po život ili invalidnošću – čak i ako se osoba od tada potpuno oporavila. Nadoknada je ograničena na one sa trajnom štetom.

POSLE PRVE NEDELJE I DEPORTACIJE ĐOKOVIĆA AUSTRALIJAN OPEN U GUBITKU DESETINE MILIONA DOLARA

Prema zakonu usvojenom 1992. godine, Italija garantuje nadoknadu za one koji su oštećeni obaveznim vakcinama, a nacrt uredbe proširuje okvir na preporučene, a ne samo obavezne vakcinacije.

Do danas, Rim je vakcinu protiv COVID-a učinio obaveznom za sve starije od 50 godina i za sve radnike u sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, više od 90 odsto Italijana starijih od 12 godina je vakcinisano.

Italijanski zakon nudi dva načina za one koji trpe štetu od vakcinacije. Prvi je ovaj državni kompenzacioni fond: administrativna brza, obično skromna kompenzacija u okviru koji je poznat kao „kolektivna solidarnost“.

Drugi, za potencijalno veća potraživanja, poznat je kao “nadoknada štete”, a počinje parničnim ili krivičnim sudskim postupkom.

Nulta Tačka/Reuters