Sve vesti Svet

Izbijanje hepatitisa povezano sa nedostatkom socijalizacije zbog blokada usled Kovida?!

Izbijanje hepatitisa povezano sa nedostatkom socijalizacije zbog blokada usled Kovida

Manjak socijalizacije se smatra uzrokom ozbiljnog izbijanja akutne bolesti jetre među malom decom, koja je prvi put prijavljena u Škotskoj.

Ukupno 74 dece u Velikoj Britaniji je dobilo verziju akutnog hepatitisa koja nije povezana sa normalnim sojevima bolesti.

Jedno škotsko dete je podvrgnuto hitnoj operaciji transplantacije, a bilo je ukupno 13 pogođenih infekcijom širom centralnog pojasa, Tejsajda, Fajfa i Lotijansa.

Jedna linija istraživanja stručnjaka je veza sa adenovirusom, virusom obične prehlade koji može izazvati ozbiljnije simptome, uključujući gastrointestinalne bolesti kod male dece.

Slučajevi adenovirusa kod dece bili su daleko manji tokom karantina, a stručnjaci veruju da je nedostatak izloženosti virusu možda snizio njihov imunitet, što znači da trpe gore posledice sada kada su ograničenja ukinuta.

U članku za časopis Eurosurveillance od 14. aprila, naučnici koji istražuju CSE u Škotskoj rekli su da je smanjeno druženje među decom možda igralo ulogu u suzbijanju imuniteta na adenovirus.

MARIO ZNA i MILOŠ DIMITRIJEVIĆ- Ljudi za ovo MORAJU DA ČUJU- Budite spremni za period koji nas čeka

Rekli su: „U vreme objavljivanja, vodeće hipoteze su usredsređene na adenovirus – bilo novu varijantu sa izrazitim kliničkim sindromom ili rutinski cirkulišuću varijantu koja teže utiče na mlađu decu koja su imunološki naivna”.

„Potonji scenario može biti rezultat ograničene socijalizacije tokom pandemije Covid-19”.

U Škotskoj je pet od 13 slučajeva hepatitisa takođe bilo pozitivno na adenovirus. Pet od njih 13, od kojih su dvoje takođe imali adenovirus, bili su pozitivni na Covid-19. Nijedno od inficirane dece nije primilo vakcinu protiv kovida.

Većina je imala tri godine; sedam devojčica i šest dečaka, svi su bili u bolnici najmanje šest dana. Petoro su još uvek na stacionarnom lečenju.

Profesor Grejem Kuk, stručnjak za zarazne bolesti na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je da su i Covid i adenovirus bili u velikoj cirkulaciji u vreme kada su se slučajevi prvi put pojavili, dodajući: „Ne znamo da li virus izaziva problem ili je samo posmatrač”.

Dodao je: „Postojaće grupa dece mlađe od dve godine koja nisu bila izložena istom broju virusa kojem bi inače bila izložena. To je spekulativno, ali je moguće”.

Nulta Tačka/TheScotsman