Sve vesti Svet

IZOLOVANI, VAKCINISANI A ZARAŽENI! ISTRAŽIVAČI NA ANKTARKTIKU EVAKUISANI ZBOG KORONE

IZOLOVANI, VAKCINISANI A ZARAŽENI! ISTRAŽIVAČI NA ANKTARKTIKU EVAKUISANI ZBOG KORONE
Pisao Elena Vuk

Više od polovine osoblja stacioniranih na antartičkoj istraživačkoj bazi, zaraženo covid-om.

Devet nevakcinisanih i zaraženih članova osoblja evakuisano je u Buenos Aires, nakon što je više od polovine od 43 naučnika i vojnog osoblja stacioniranih u antarktičkom objektu u Hope Bay-u bilo pozitivno na Covid-19. To kaže Patricia Ortuzar, polarna istraživačica koja vodi odeljenje za antarktičke poslove argentinske vlade.

Niko od onih koji su bili pozitivni nema simptome, ali oni koji nisu vakcinisani evakuisani su iz predostrožnosti, rekla je Ortuzar agenciji AFP. Ostatak zaraženih je vakcinisan i odlučeno je da ostanu u stanici.

Evakuisane osobe bile su stacionirane u La Esperanzi od pre nego što su vakcine postale dostupne u Argentini prošle godine. Odbili su vakcinaciju pre kraja svoje misije zbog zabrinutosti da bi mogli razviti nuspojave u ekstremnom okruženju Antarktika.

U KALIFORNIJI ĆE POČETI DA VAKCINIŠU DECU MLAĐU OD 12 GODINA BEZ PRISTANKA RODITELJA

Prema Ortuzarinim  rečima, epidemija u La Esperanzi počela je 12. januara, a virus je verovatno u bazu doneo novi pridošli član osoblja. Najjužniji kontinent je poslednji u svetu koji je registrovao epidemiju Covid-19. Prvi slučajevi prijavljeni su u decembru 2020. u čileanskoj bazi general Bernardo O'Higgins Riquelme.

Argentina ima jedan od najvećih otisaka na Antarktiku, sa šest stalnih baza i sedam baza koje rade samo tokom tople sezone. Stalna populacija od oko 200 stanovnika se udvostruči tokom leta. Buenos Aires tvrdi da je deo Antarktika kao nacionalna teritorija, ali druge zemlje to ne priznaju.

Nulta Tačka/RT