Sve vesti Svet

U KALIFORNIJI ĆE POČETI DA VAKCINIŠU DECU MLAĐU OD 12 GODINA BEZ PRISTANKA RODITELJA

U KALIFORNIJI ĆE POČETI DA VAKCINIŠU DECU MLAĐU OD 12 GODINA BEZ PRISTANKA RODITELJA
Pisao Elena Vuk

Kalifornija će dozvoliti vakcinaciju dece od 12 i više godina bez pristanka roditelja prema novom predlogu koji je kasno u četvrtak predstavio državni senator.

Alabama dozvoljava takve odluke sa 14 godina, Oregon sa 15, Rode Ajlend i Južna Karolina sa 16 godina, kaže senator Scott Wiener, demokrata iz San Franciska koji predlaže promenu. Samo Vašington, ima donju granicu, sa 11 godina.

Wiener je tvrdio da Kalifornija već dozvoljava osobama starijim od 12 godina da pristanu na vakcine protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa (HPV), kao i za lečenje polno prenosivih infekcija, zloupotrebe supstanci i poremećaja mentalnog zdravlja.

„Pružanje autonomije mladim ljudima da primaju vakcine koje spašavaju živote, bez obzira na uverenja njihovih roditelja ili raspored rada, ključno je za njihovo fizičko i mentalno zdravlje“, rekao je. “Nesavesno je da tinejdžeri budu blokirani od primanja vakcine jer roditelj ili odbija ili ne mogu odvesti svoje dete na mesto za vakcinaciju.”

Trenutno u Kaliforniji, maloletnici uzrasta od 12 do 17 godina ne mogu se vakcinisati bez dozvole roditelja ili staratelja, osim ako vakcina nije posebno namenjena prevenciji polno prenosivih bolesti.

Wiener-ov predlog zakona bi ukinuo roditeljske zahteve za tu starosnu grupu za svaku vakcinu koju su odobrili Američka uprava za hranu i lekove i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

To uključuje imunizaciju protiv korona virusa, ali Wiener je rekao da su neodlučnost o vakcinaciji i dezinformacije takođe odvratile vakcinacije protiv malih boginja i drugih zaraznih bolesti koje se potom mogu proširiti među mladima čiji roditelji ne pristaju da ih vakcinišu.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je u oktobru najavio prvu nacionalnu vakcinu protiv korona virusa za školsku decu. Ali verovatno neće stupiti na snagu kasnije ove godine i dopušta izuzeća iz medicinskih razloga, verskih i ličnih uverenja, iako bi zakonodavci mogli pokušati ograničiti nemedicinske razloge.

Wiener-ovo zakonodavstvo je dopušteno, a ne obavezno, ali bilo koji zakon o vakcinaciji bio je veoma kontroverzan u Kaliforniji i u ostatku Amerike.

Čak i pre pandemije, autobusi protivnika punili su prestonicu i satima su stajali u redovima kako bi protestovali protiv zakona kojima se ukidaju verska i lična uverenja za 10 vakcina koje se već traže od školske dece.

A u septembru se više od hiljadu ljudi okupilo ispred Kapitola SAD-a kako bi se usprotivilo obaveznoj vakcinaciji, iako su zakonodavci odgodili razmatranje zakona koji zahtevaju da se radnici ili vakcinišu ili da se nedeljno testiraju na koronavirus kako bi zadržali posao.

Nulta Tačka/nbcNews