Sve vesti Svet

IZRAEL ĆE OTVORITI ŠKOLE 1.SEPTEMBRA UPRKOS PORASTU BROJA SLUČAJEVA COVID-19, UČENICI ĆE SE VAKCINISATI NA PAUZI IZMEĐU ČASOVA

Školska godina u Izraelu počeće prema rasporedu 1. septembra, odlučila je vlada nakon burnih rasprava. Studenti će biti vakcinisani u kampusu, a „zelene karte“ će biti obavezne za nastavnike i osoblje.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Na sastanku vlade, kojim je predsedavao premijer Naftali Benet, doneta je odluka u ponedeljak, uprkos pozivima da se odloži ponovno otvaranje barem za mesec dana zbog nedavnog skoka slučajeva koronavirusa uzrokovanog zaraznijom varijantom Delta.

Skoro 200 ljudi je umrlo od Covid-19 tokom protekle nedelje u Izraelu, koji je tek nedavno slavio pobedu nad virusom. U protekla 24 sata u zemlji je bilo 6.467 novih infekcija, a 1.142 osobe ostale su u bolnicama, prema podacima Ministarstva zdravlja. Kampanja primanja “booster-a”, u kojoj je već 1,4 miliona Izraelaca dobilo svoju treću dozu vakcine, još nije uspela da preokrene alarmantan trend.

Da bi nastava u školskim klupama tekla bez smetnji u takvim uslovima, „učenici… će biti vakcinisani u školi tokom školskih sati, uz odobrenje roditelja“, navodi se u saopštenju vlade. Deca starija od 12 godina ispunjavaju uslove za primanje vakcine protiv Covid-19 u zemlji, a 30% dece između 12 i 15 godina već je potpuno vakcinisano.

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA! UREDNICA POZNATOG ČASOPISA ,,The Spectator” IZVEŠTAVA O PROMENAMA U MENSTRUACIJI NAKON COVID VAKCINE, KOD PREKO 30.000 ŽENA U VELIKOJ BRITANIJI

Ministri su takođe primenili takozvanu politiku „zelenih propusnica“ za sve nastavnike i školsko osoblje, što znači da će im biti dozvoljeno da dođu na svoja radna mesta tek nakon predočenja potvrde o vakcinaciji ili negativnih testova na koronavirus.

U gradovima sa visokom stopom infekcija, učenje na daljinu moglo bi se uvesti za učenike od osmog do dvanaestog razreda u kojima je vakcinisano manje od 70% razreda, rekla je vlada.

Vlada je konačno donela odluku nakon višenedeljne borbe mišljenja, koja se takođe nastavila tokom poslednjeg sastanka.

Prema objavljenim informacijama koje prenosi Ynet news, Benet je zamerio ministru obrazovanja Yifat Shasha-Biton jer je tvrdila da je implementacija sistema “zelenih propusnica” u tako kratkom roku “nemoguća” jer jednostavno nema dovoljno nastavnika koji bi zamenili svoje nevakcinisane kolege.

“Vi ste protiv, i to je u redu, ali nemojte reći “nemoguće”. Bio sam i ministar obrazovanja”, rekao je premijer.

Shasha-Biton je na kraju glasala za otvaranje škola 1. septembra, dok su ministar javne bezbednosti Omer Bar-Lev i ministar unutrašnjih poslova Aielet Shaked bili uzdržani.

Generalni direktor ministarstva zdravstva Nachman Ash, koji je tek prošle nedelje upozorio da, ako stope infekcije ne opadnu “neće biti izbora nego odgoditi početak školske godine”, očigledno se predomislio po tom pitanju. “Mislim da možemo otvoriti škole na siguran način”, rekao je Ash u ponedeljak za 103 FM Radio.

Tokom vikenda, Izrael je takođe započeo nacionalni serološki program testiranja za više od milion dece između tri i 12 godina, koja se ne mogu vakcinisati zbog svojih godina. Cilj programa je otkrivanje učenika s antitelima nakon asimptomatskih slučajeva koronavirusa, kako bi im se odobrile „zelene propusnice“ i izbegla potreba karantina ako se njihovi drugovi iz razreda razbole.

Međutim, lansiranje programa u nedelju bilo je poremećeno dugim čekanjem na prijavu i kašnjenjima jer se sistem za online registraciju, kojim upravljaju Izraelske odbrambene snage (IDF), srušio, što je prisililo trupe da ručno zapišu detalje onih koji se testiraju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT.com