Sve vesti Svet

IZRAEL: UKIDA SE KARANTIN ZA DECU OD SLEDEĆE NEDELJE

IZRAEL: UKIDA SE KARANTIN ZA DECU OD SLEDEĆE NEDELJE
Pisao Elena Vuk

Premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nitzan Horovitz i ministar obrazovanja Jifat Shasha-Biton objavili su nove smernice koje će zameniti izolaciju za decu.

Karantin za decu biće u potpunosti ukinut od četvrtka, nakon razgovora Ministarstva zdravlja i pedijatara o politici izolacije korona virusa u obrazovnom sistemu.

Premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nitzan Horovic i ministar obrazovanja Jifat Šaša-Biton složili su se oko novih smernica koje će zameniti dosadašnju politiku izolacije.

„Poslednjih nedelja skoro svi roditelji u Izraelu su iskusili ovu poteškoću“, rekao je Benet na konferenciji za novinare u četvrtak uveče. „Omikronski talas dostiže vrhunac i teško je živeti ovakvim rutinskim životom sa velikim brojem ljudi u karantinu. Svestan sam nevolje i pratio sam događaje koji se dešavaju drugde u svetu.”

Prema novim smernicama, deca će raditi testove na antigen dva puta nedeljno, u nedelju i sredu. Ako test bude negativan, dete će nastaviti da ide u školu kao i obično.

POSLEDNJI DANI KOVID KULTA

Studenti širom zemlje će svakih nekoliko nedelja dobiti po tri besplatna testa na antigen kako bi se umanjili finansijski troškovi novog programa.

Sva deca i mladi odrasli od 0 do 18 godina, bilo da su vakcinisani ili ne, više neće morati da se samoizoluju nakon što dođu u kontakt sa verifikovanim slučajem koronavirusa. Tek kada test na antigen da pozitivan rezultat moraće da ostanu kod kuće.

„Preuzimamo odgovornost“, rekao je Benet. „Ovaj potez takođe zahteva odgovornost od vas, roditelja, da pravilno izvršite testove. Ako dete ima simptome ili pozitivan rezultat testa, samo ga nemojte slati u školu.”

Mihal Koen, bivši generalni direktor Ministarstva obrazovanja, rekao je da je „potrebna odluka da se prekine izolacija u obrazovnom sistemu. Ako su tržni centri i mesta za zabavu otvoreni, nema smisla da se škole i učionice zatvaraju.”

Ministarstvo zdravlja preporučilo je da deca sa visokim rizikom uzrasta od 5 do 11 godina postanu kvalifikovana za treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Ovaj predlog je usledio nakon studije sprovedene o stopama morbiditeta dece i adolescenata tokom Omikronskog talasa u Izraelu, i o stepenu do kojeg ih je vakcina zaštitila.

Na osnovu nalaza studije, koju su sproveli istraživači iz Ministarstva zdravlja, Vajcman instituta za nauku u Rehovotu, Haifa Technion, Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Medicinskog centra Sheba u Tel Hašomeru, Ministarstvo zdravlja odlučilo je da preporuči dopunska vakcina za decu uzrasta 5-11 godina koja pripadaju visokorizičnim grupama u nadi da će na sličan način povećati nivo njihove zaštite od trenutnog Omikronskog talasa.

Nulta Tačka/TheJerusalemPost