Sve vesti Svet

IZRAEL: VLAST TVRDI DA LEGALNO ŠPIJUNIRA SVOJE GRAĐANE

IZRAEL: VLAST TVRDI DA LEGALNO ŠPIJUNIRA SVOJE GRAĐANE
Pisao Elena Vuk

Izraelski ministar je negirao izveštaje da je policija ilegalno koristila softver Pegasus za nadzor kako bi špijunirala vlastite građane zemlje, nazvavši “centralnu tvrdnju”, da je ta praksa nezakonita, i da “nije istinita”.

Nekoliko vladinih istraga pokrenuto je prošle nedelje nakon što je izraelski list Calcalist preneo da su organi za sprovođenje zakona koristili zloglasni špijunski softver Pegasus grupe NSO kako bi ilegalno presreli pozive građana.

List navodi da je policija koristila špijunski softver od 2013. kako bi izvršila nadzor nad građanima “koji nisu bili kriminalci ili osumnjičeni”.

Omer Bar-Lev, izraelski ministar javne sigurnosti, rekao je za Channel 12 u subotu da te tvrdnje nisu tačne, “osim činjenice da je izraelska policija koristila naprednu tehnologiju”.

KRENULI SU! SVETSKI EKONOMSKI FORUM KREĆE SA CYBER POLIGONOM- INTERNET KARANTIN

“Središnja tvrdnja da policija ilegalno špijunira nije tačna”, izjavio je on, pozivajući se na uveravanja policijskog komesara Kobi Shabtai-a, pre nego što je rekao da je “veoma srećan što je izraelska policija imala napredne tehnološke alate za pomoć u suočavanju s ozbiljnim kriminalnim organizacijama koje koriste naprednu tehnologiju.”

Komesar Shabtai obećao je u petak da će se policijska “zakonita upotreba tehnoloških alata” “nastaviti” i rekao da će snage nastaviti “razvijati i poboljšavati ove alate”.

Izraelska policija i njeni branioci tvrde da je nadzor nad građanima bio legalan jer su prvo dobili nalog. Međutim, Calculist je naveo da je nadzor obavljen pre izdavanja naloga i da su otkriveni dokazi tada korišteni za opravdanje naloga.

Godine 2020. otkriveno je da je NSO Grupa prodala Pegasus Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) među ostalim državnim kupcima, gdje je potom korišćen za špijuniranje novinara, političara i aktivista za ljudska prava.

Špijunski softver je otkriven na uređajima najmanje devet službenika američkog State Department-a, a Pegasus je čak navodno korišćen za špijuniranje svetskih lidera, uključujući francuskog predsednika Emmanuel Macron-a.

Nulta Tačka/RT