Sve vesti Svet

PENTAGON PROMENIO PROCENU! ,,KABUL ĆE PASTI U RUKE TALIBANA PRE NEGO ŠTO SMO MISLILI”

Sredinom ove godine američka obaveštajna procena predviđala je da bi nakon potpunog povlačenja američkih trupa iz Avganistana (što je u ovom trenutku i ostvareno) gusto naseljeni grad Kabul mogao pasti u ruke Talibana u roku od 6 meseci.

Američki zvaničnici sada su revidirali tu procenu nakon prošle nedelje u kojoj su talibani pregazili najmanje osam glavnih provincijskih gradova u samo nedelju dana. Zvaničnici su rekli da bi se pad Vašingtona u Kabulu verovatno mogao dogoditi u narednih 90 dana, prema novoj proceni obaveštajne službe dok pojedini zvaničnici kažu da bi se to moglo desiti i za mesec dana.

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je da SAD ne može da učini ,,ništa značajno” u ovom trenutku ako avganistanska vojska nije voljna da učestvuje u jačoj borbi.

ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI?! NOVA STUDIJA OTKRIVA DA mRNA VAKCINE MOGU PROUZROKOVATI “TRAGIČNE, PA ČAK I KATASTROFALNE” NUSPOJAVE

Vašington Post u sredu je objavio: ,,Bajdenova administracija spremna je da prestonica Avganistana padne mnogo ranije nego što se strahovalo pre samo nekoliko nedelja, jer je brzi raspad bezbednosti podstaknuo reviziju već oštre obaveštajne procene koje predviđa da bi Kabul moga da bude pregažen u roku od 6 do 12 meseci nakon odlaska američke vojske.

Usred svakodnevnih vesti o brzoj ofanzivi talibana koji preuzimaju zemlju, Bajden je rekao da ne žali za tim. ,,Gledajte, počeo je Bajden na brifingu za novinare u Beloj kući, ,,potrošili smo više od trilion dolara tokom 20 godina. Obučili smo i opremili sa savremenom opremom, preko 300 000 avganistanskih vojnika. ,,On je rekao da planovi ostaju isti da se proglasi kraj misije do simboličnog datuma 11. septembra.

Pentagon je ranije ove nedelje pozvao sve američke državljane da napuste Avganistan sa napomenom da SAD više nije u mogućnosti da organizuje bezbedne letove iz Avganistana.