Sve vesti Svet

IZRAELCI ĆE ZA MANJE OD GODINU DANA INSTALIRATI ODBRAMBENI LASKERSKI ZID

IZRAELCI ĆE ZA MANJE OD GODINU DANA INSTALIRATI ODBRAMBENI LASKERSKI ZID
Pisao Elena Vuk

Premijer Izraela,  Naftali Bennett  je izjavio na konferenciji INSS u utorak uveče, da će ova zemlja biti zaštićena “zidom od lasera”, u toku njihove kampanje za slabljenje Irana. On je dodao i da će u toku ove godine biti implementiran laserski sistem protivvazdušne odbrane koja će, kako on navodi, biti prva odbrana za zaštitu od raketa i bespilotnih letelica.

Ako se potvrdi, Bennett-ova najava značajno ubrzava razvoj sistema, za koji su zvaničnici u prošlosti rekli da će proći nekoliko godina pre nego što bude spreman za primenu.

“U početku, kao proba, a zatim operativno”, rekao je Bennett na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Instituta za nacionalnu sigurnost u Tel Avivu.

Takođe je izjavio, da će sistem prvo biti raspoređen na jugu, gde su izraelski gradovi pogođeni napadima koji dolaze iz pojasa Gaze.

Na kraju, rekao je, Izrael će biti okružen “laserskim zidom koji nas štiti od raketa, projektila, bespilotnih letelica”.

Bennett je naglasio da bi najvažniji doprinos sistema bio promena trenutne stvarnosti u kojoj Hamas može ispaliti jeftine rakete koje Izrael presreće raketama koje koštaju desetine hiljada dolara.

“Oni će potrošiti mnogo novca, a mi vrlo malo”, rekao je.

PODRŽITE RAD REDAKCIJE NULTA TAČKA!

Donacija Nulta Tačka

Takođe je naznačio da će Izrael nastojati da proda tehnologiju u inostranstvu.

„Ova nova generacija izraelske protivvazdušne odbrane takođe će moći da služi našim prijateljima u regionu“, obećao je on, nekoliko dana nakon što su Huti koji podržavaju Iran ispalili projektil na Ujedinjene Arapske Emirate dok je predsednik Isaac Herzog bio u poseti.

Ministarstvo odbrane već nekoliko godina testira odbrambeni sistem baziran na laseru, a prošle godine je njime oborio dron.

Ministarstvo, čije je odeljenje za istraživanje i razvoj predvodilo napore za stvaranje sistema, prvobitno je planiralo da razmesti protivraketni sistem do 2024. godine, ali je vojska insistirala na ranijem raspoređivanju.

Ovo je očigledno bilo izazvano zabrinutošću da u budućem sukobu vojska neće imati dovoljno projektila presretača za Iron Dome i druge sisteme protivvazdušne odbrane da obaraju nadolazeće rakete, projektile i dronove.

Prema Ministarstvu odbrane, sve dok postoji stalan izvor energije za laser, takođe nema opasnosti da ikada ostane bez municije.

Nedostatak laserskog sistema je što ne funkcioniše dobro u vremenima slabe vidljivosti, kada je velika oblačnost i drugo loše vreme. Iz tog razloga, ministarstvo namerava da sistem montira i na avion, što bi pomoglo da se ovo ograničenje zaobiđe postavljanjem sistema iznad oblaka, iako je to još nekoliko godina, rekli su zvaničnici ministarstva.

RODITELJIMA KOJI NISU VAKCINISANI U ZAPADNOJ AUSTRALIJI ZABRANILI DA POSEĆUJU BOLESNU DECU U BOLNICAMA

Zemaljski laserski sistem, koji se razvija sa proizvođačem oružja Rafael, nije namenjen da zameni Gvozdenu kupolu ili druge izraelske sisteme protivvazdušne odbrane, već da ih dopuni, obarajući manje projektile i ostavljajući veće za više robusne raketne baterije, Brig. General (res.) Yaniv Rotem, šef odeljenja za istraživanje i razvoj ministarstva, rekao je novinarima prošle godine.

Nakon Benett-ovog govora, neimenovani zvaničnici odbrane kritikovali su najavu kao odvraćanje pažnje i rekli da laserski sistem neće biti spreman godinama.

Jedan zvaničnik odbrane rekao je za Kanal 12 da je najava predstavljala “bacanje peska u lice javnosti”.

Bennett je veći deo svog obraćanja posvetio Iranu, rekavši da Izrael ne želi da se nuklearni sporazum postigne u Beču.

Nadamo se da će se završiti bez dogovora, jer sporni sporazum nije dobar za Izrael

Govoreći nakon njega, američki ambasador Tom Nides obećao je da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje.

Bennett je optužio iransku paravojsku,  Islamsku revolucionarnu gardu da se ponaša kao nasilnik iz komšiluka dok iranski pregovarači razgovaraju sa Zapadom u Beču. „Ovo je definicija pregovora pod vatrom“, rekao je. “Ovo je ucena.”

Mi u Izraelu smo spremni.

Nastavićemo da im se suprotstavljamo u svakom pogledu. Nikakav dogovor nam neće vezati ruke za delovanje u zaštiti izraelskih civila.

“Ova kampanja se provodi u svim domenima – nuklearnim, ekonomskim, sajber, otvorenim i tajnim operacijama. Sami, ali i u saradnji sa drugima.”

Naznačio je da će akcije Izraela takođe nastojati neutralizovati grupe koje podržava Iran na granicama Izraela, kao što su Hezbolah u Libanu i Islamski džihad u Gazi.

“Projektil bi mogao biti ispaljen iz Bejruta ili iz Gaze, ali adresa je Teheran. I što je Teheran slabiji, slabiji su i njegovi činioci”, rekao je. „Što je glava hobotnice više gladna, što su joj pipci osušeni, onda na našim granicama srećemo nešto mnogo slabije napade.”

Bennett je upozorio da bi ukidanje sankcija Iranu značilo više raketa, više sajber napada i više terorističkih ćelija, protiv Izraela i drugih američkih saveznika.

On je naglasio važnost ekonomskog rasta za nacionalnu sigurnost Izraela i važnost sigurnosti za rast. Istakao je da “paraliziranje izraelske ekonomije nije opcija”, misleći na zdravstvena ograničenja koja imaju za cilj da zaustave plimu zaraze koronavirusom.

Pozvao je Izrael da skoro utrostruči svoj bruto nacionalni dohodak na 1 bilion dolara, sa trenutnih 392 milijarde dolara.

“Prosperitetna i bogata zemlja može posvetiti značajan deo svojih prihoda dizajniranju i izgradnji vojnih snaga,” rekao je on.

Ko o čemu, Izrael o ratovanju..

PODRŽITE RAD REDAKCIJE NULTA TAČKA!

Donacija Nulta Tačka

Nulta Tačka/TheTimesOfIsrael