Sve vesti Svet

IZRAELSKA STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA SPREČI OMIKRON

IZRAELSKA STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA SPREČI OMIKRON

JERUSALIM, 17. januara (Rojters) – Izraelska studija pokazuje da četvrta injekcija vakcine protiv COVID-19 podiže antitela na još veći nivo od treće doze, ali nije dovoljna da spreči infekcije Omikronom.

Izraelski Medicinski centar Sheba dao je drugu buster dozu u ispitivanju među svojim osobljem i proučavao je efekat Pfizer bustera na 154 osobe nakon dve nedelje i Moderna bustera kod 120 ljudi nakon nedelju dana, rekla je Gili Regev-Yochay, direktorka Jedinica za infektivne bolesti.

Oni su upoređeni sa kontrolnom grupom koja nije primila četvrtu dozu. Oni u grupi Moderna prethodno su primili tri injekcije Pfizer-ove vakcine, saopštila je bolnica.

NEMAČKA SKRAĆUJE TRAJANJE PRIRODNOG IMUNITETA STEČENOG ZARAZOM KORANAVIRUSA

Vakcine su dovele do povećanja broja antitela “čak i malo većeg od onoga što smo imali posle treće doze”, rekla je Regev-Yochay.

„Ipak, ovo verovatno nije dovoljno za Omikron“, rekla je ona novinarima. „Do sada znamo da je nivo antitela potrebnih za zaštitu i da se ne dobije infekcija Omikronom verovatno previsok u odnosu na onaj koji se dobije vakcinom, čak i ako je to dobra vakcina”.

Nalazi, za koje je bolnica rekla da su prvi te vrste u svetu, bili su preliminarni i još nisu objavljeni.

Izrael je bio prva zemlja koja je uvela početne vakcine protiv COVID-19 pre godinu dana, a prošlog meseca je počeo da nudi četvrtu vakcinu ili drugi buster za najugroženije i visokorizične grupe.

Nulta Tačka/Reuters