Sve vesti Svet

NEMAČKA SKRAĆUJE TRAJANJE PRIRODNOG IMUNITETA STEČENOG ZARAZOM KORANAVIRUSA

NEMAČKA SKRAĆUJE TRAJANJE PRIRODNOG IMUNITETA STEČENOG ZARAZOM KORANAVIRUSA
Pisao Elena Vuk

Nemačka stvara nova pravila o stečenom prirodnom imunitetu, prema novim smernicama koje je objavio Institut Robert Koch, Nemci koji su se oporavili od Covid-19 imat će imunitet samo na period od 90 dana, u odnosu na 180 dana.

Institut Robert Koch, savezna agencija odgovorna za kontrolu i prevenciju bolesti, objavila je u petak nove smernice zasnovane na razvoju događaja u vezi s pandemijom Covid-19.

Prema novim smernicama, osobe koje su ranije bile zaražene Covid-19 imat će imunitet samo 90 dana. Stara pravila su govorila da se prethodna infekcija može koristiti kao dokaz imuniteta 180 dana.

Dokaz prethodne infekcije mora se pružiti detekcijom nukleinske kiseline ili PCR testom. Svako ko može pokazati pozitivan rezultat PCR testa star najmanje 28 dana smatra se oporavljenim.

Mere su stupile na snagu u subotu. Poređenja radi, u Švajcarskoj, period na koji neko može zatražiti imunitet nakon infekcije Covid-19 je trenutno 365 dana od rezultata testa.

Nemačka se suočava s novim talasom zaraze izazvanom varijantom Omicron. Sedmodnevna stopa incidencije koju je objavio Institut Robert Koch u nedelju je bila 515,7 infekcija na 100.000 ljudi.

Nulta Tačka/RT