Sve vesti Svet

NOVA IZRAELSKA STUDIJA: RIZIK OD KOVIDA RASTE KOD OSOBA KOJE SU REVAKCINISANE

Imunitet protiv infekcije covid-om, vakcinama protiv covid-a  vremenom slabi, pokazuje još jedna nova studija.

Istraživači iz Leumit Health Services u Izraelu i američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) posmatrali su ljude vakcinisane Pfizer-BioNTech vakcinom protiv covid-a. Otkrili su da se, 90 dana nakon primanja druge doze, rizik od zaraze virusom više nego udvostručuje i da se povećava tek nakon šest meseci.

Postotak pozitivnih testova na covid učetvorostručio se sa 2,4 posto najmanje 90 dana kasnije, a na 10,6 posto najmanje 150 dana kasnije.

Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je uvela Pfizerovu vakcinu protiv Covida u decembru 2020., a SAD nisu zaostajale mnogo. Ova zemlja doživela je ponovni porast broja slučajeva u septembru, dok zaraze sada rastu u SAD-u.
Istraživači kažu da određivanje rizika od infekcije kako više vremena protekne od doze druga može dovesti do važnih informacija o optimalnom vremenu za treću dozu.

Za studiju, objavljenu u The BMJ, tim je pregledao elektronske zdravstvene kartone 80.057 odraslih osoba u Izraelu.
Sve odrasle osobe bile su potpuno vakcinisane Pfizer vakcinom i nisu imale istoriju ranije infekcije COVID-19.

Od ove grupe, 7.973 – ili 9,6 posto – na kraju je pozitivno na testu na COVID-19.

Nakon što su uparili pacijente sa kontrolama iste dobi i rasne/etničke pripadnosti, istraživači su otkrili da se stopa pozitivnih testova na Covid povećava što je više vremena prošlo od druge doze.

Između 21 i 89 dana nakon druge doze, samo 1,3 posto testova je bilo pozitivno.

Međutim, između 90 i 119 dana kasnije, ova stopa se skoro udvostručila na 2,4 posto, i samo je nastavila rasti.
Ukupno 4,6 posto testova bilo je pozitivno 120 do 149 dana nakon druge doze, povećavajući se na 10,3 posto 150 do 179 dana kasnije i na 18,5 posto 180 dana ili više.

Zatim su istraživači razmotrili rizik od infekcije u svim starosnim grupama u poređenju sa 90 dana nakon druge doze. Otkrili su da je rizik od infekcije 2,37 puta veći između 90 i 119 dana nakon završetka serije vakcina.

Ovo se samo nastavilo povećavati na 2,66 puta više nakon 120 do 149 dana; 2,82 puta više nakon 150 do 179 dana; i 2,82 puta više nakon 180 dana ili kasnije.

PA ŠTA JE OVO?! U SRED UTAKMICE LIGE ŠAMPIONA! JOŠ JEDAN FUDBALER PAO DRŽEĆI SE ZA GRUDI!(VIDEO)

Istraživači kažu da bi mogli postojati i drugi faktori koji utiču na povećani rizik i stopu pozitivnosti testova, uključujući veličinu domaćinstva i varijante Covid-a.

‘U ovoj retrospektivnoj velikoj kohortnoj studiji, sprovedenoj na pojedincima koji su primili dve doze BNT162b2 mRNA vakcine, činilo se da se zaštita vremenom smanjivala, a rizik od prodora infekcije SARS-CoV-2 progresivno se povećavao u uporđenju sa zaštitom pruženom tokom početnih 90 dana’, napisali su autori.

Prošle nedelje, američki FDA odobrila je Pfizer-ov dopunsku vakcinu protiv COVID-19 svim potpuno vakcinisanim odraslim osobama od 18 i više godina nakon šest meseci nakon početnog režima.

Nulta Tačka/DailyMail

O uredniku

Elena Čakar