Sve vesti Svet

Izraelski parlamentarci osudili izjavu Zelenskog koji je uporedio rat u Ukrajini sa holokaustom: Ukrajinci su pomagali nacistima

Izraelski parlamentarci osudili izjavu Zelenskog koji je uporedio rat u Ukrajini sa holokaustom: Ukrajinci su pomagali nacistima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je Izrael jer ta zemlja navodno nije učinila dovoljno da pomogne Kijevu u borbi protiv ruskih snaga tokom obraćanja u parlamentu zemlje u nedjelju.

Njegov pokušaj da prizove duh Holokausta i napravi poređenja sa ruskom ofanzivom u Ukrajini izazvao je oštro odbijanje izraelskih zakonodavaca.

U video obraćanju Knesetu, Zelenski je rekao da je došlo vreme da narod Izraela donese jasan izbor da li podržava Ukrajinu ili Rusiju. Zelenski se osvrnuo na stav izraelskog premijera Naftalija Beneta, koji je izrazio spremnost da olakša pregovore između Kijeva i Moskve, ali se, za razliku od mnogih zapadnih lidera i nekih njenih saveznika, suzdržao od uvođenja oštrih sankcija Moskvi ili pružanja vojne pomoći Kijevu.

Prošle nedelje Bennett je rekao da će Izrael “nastaviti da delovuje kako bi sprečio krvoproliće i doveo strane sa bojnog polja za konferencijski sto”.

“Posredovanje može biti između država, a ne između dobra i zla”, rekao je Zelenski. Svoj poziv potkrepio je rečima bivše izraelske premijerke Golde Majer, koja je rođena u Ukrajini: „Nameravamo da ostanemo živi. Komšije žele da nas vide mrtve. Ovo nije pitanje koje ostavlja mnogo prostora za kompromis.”

Ukrajinski lider je takođe ciljao na oklevanje Izraela da pruži svoje sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, rekavši parlamentarcima da je to „najbolji“ sistem odbrane te vrste i da će Izrael moći da zaštiti „živote Ukrajinaca, živote ukrajinski Jevreja.” Zelenski se takođe zapitao zašto Izrael nije uveo “jake sankcije Rusiji”.

„Ali na vama je, draga braćo i sestre, da odaberete odgovor. I vi ćete morati živeti s ovim odgovorom” , dodao je.

U najvatrenijem delu svog obraćanja, Zelenski je optužio Ruse da ponavljaju retoriku nacista, koji su pozivali na “konačno rešenje jevrejskog pitanja”. On je utvrdio da slične reči sada dolaze iz Moskve, ali “u vezi, da tako kažem, prema nama, prema ‘ukrajinskom pitanju'”.

VEČERAS OD 20h SAZNAJTE SVE ONO ŠTO SU POKUŠALI DA SAKRIJU OD VAS! MARIO ZNA UŽIVO!

Takva poređenja, kao i njegove opaske o ukrajinskom narodu koji je “pre 80 godina napravio svoj izbor” da spašava Jevreje, izazvali su određeni bes među izraelskim parlementarcima i medijima, a neki su ih nazvali pokušajem “prepravljanja istorije” i naveli da su Ukrajinci zajedno sa nacistima izvršili genocid nad jevrejima.

“Njegova kritika Izraela bila je legitimna, kao i njegovo podizanje očekivanja od nas, ali ne i njegovo besno i smešno poređenje s holokaustom i njegovim pokušajem da prekroji istoriju i izbriše ulogu ukrajinskog naroda u pokušajima da se istrebi jevrejski narod, ” rekao je lider verske cionističke partije Bezalel Smotrich.

Tvrdnja Zalenskog “graniči sa poricanjem holokausta”, rekao je predstavnik Likuda Yuval Steinitz. “Rat je uvek strašna stvar… ali svako poređenje između običnog rata, koliko god bio težak, i istrebljenja miliona Jevreja u gasnim komorama u okviru Konačnog rešenja je potpuno simejavanje istorije.”

Ministar komunikacija i poslanik “Nove nade” Yoaz Hendel napisao je na Tviteru da se “divi” Zelenskom i podržava ukrajinski narod “srcem i delima”, ali je napomenuo da je deo genocida nad Jevrejima nacističke Nemačke “izvršen i na ukrajinskoj zemlji”. Iako je “rat užasan, poređenje sa užasima holokausta i konačnim rešenjem je nečuveno” , dodao je.

Izraelska vlada je odlučila da zvanično ne komentariše kontroverzne izjave ukrajinskog predsednika. „Nastavićemo da pomažemo ukrajinskom narodu koliko god možemo i nikada nećemo okrenuti leđa nevolji ljudi koji poznaju strahote rata“, napisao je na Tviteru ministar inostranih poslova Jair Lapid , ponovivši svoju osudu „na napad na Ukrajinu.”

Predsednik Kneseta Miki Levi zahvalio je Zelenskom i rekao da se moli za okončanje rata u Ukrajini. Takođe je izrazio nadu da će Zelenski, kada se to dogodi, posetiti Jerusalim.

POGLEDAJTE! Južna Koreja je vakcinisala skoro 90% stanovništva a juče su oborili sve rekorde obolelih i UMRLIH

Moskva je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa od strane Rusije sa glavnim gradovima u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz nemačko i francusko posredovanje osmišljeni su da regulišu status tih regija unutar ukrajinske države.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da vojna ofanziva Moskve ima za cilj “demilitarizaciju i denacizaciju” ukrajinske vlade.

Kijev je više puta negirao da ima problem s radikalnim nacionalizmom, često ukazujući na svog jevrejskog predsednika kao dokaz , iako je Ukrajina prihvatila niz nacističkih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata, poput Stepana Bandere.

NultaTačka