Sve vesti Svet

Izveštaj PENTAGONA otkriva detalje planova Američke vojske u korišćenju svemirskih brodova ILONA MASKA

Izveštaj PENTAGONA otkriva detalje planova Američke vojske u korišćenju svemirskih brodova ILONA MASKA

Spuštanje spasilačkih snaga u američku ambasadu u Africi kojoj prijeti opsada u stilu Bengazija samo je jedna od potencijalnih vojnih upotreba brodova Starship Ilona Maska, prema internom američkom vojnom izveštaju objavljenom u ponedeljak. Dokument se odnosi na sporazum o saradnji između SpaceX-a i američke transportne komande (TRANSCOM) iz 2020. godine, ali ostaje na listi želja jer svemirski brodovi nisu ni blizu spremni za stvarne operacije.

Partnerstvo TRANSCOM-a sa SpaceX-om objavila je američka vojska još u oktobru 2020. godine. Zvanično, Ministarstvo odbrane je tražilo mogućnost da premesti ekvivalent C-17 korisnog tereta – nešto manje od 80 tona, ili jedan tenk M1 Abrams – “bilo gde na svetu za manje od sat vremena.”

Najnoviji ” srednjoročni izveštaj “, koji je dobio Intercept putem zahteva Zakona o slobodi informacija (FOIA), otkriva da je Pentagon imao dodatne ambicije.

Flota vojnih svemirskih brodova mogla bi pružiti “alternativnu metodu za isporuku logistike” na Pacifiku, ili isporučiti “zbirku skloništa, vozila, građevinske opreme i druge opreme” bilo gde u svetu u kratkom roku.

Treći zamišljeni scenario, pod nazivom “Podrška ambasade”, predviđa “sposobnost brze direktne isporuke” iz SAD-a u ambasadu u Africi, potencijalno uključujući “snage za brzo reagovanje”. Sama demonstracija takve sposobnosti “mogla bi odvratiti antidržavne aktere od agresivnih dela prema SAD-u”, navodi vojska.

Iako sam izveštaj ne daje takvo poređenje, scenario se poprilično preklapa sa napadom na američko sedište u Bengaziju u Libiji – gdje su 11. septembra 2012. ubijeni ambasador i tri bezbednjaka dok su čekali spasilačke snage koje nikad nisu došle.

Iako SpaceX nije komentarisao priču, portoparol TRANSCOM-a John Ross rekao je Interceptu da vojska veruje da će raketno raspoređene snage za brzo reagovanje biti “moguće u narednih 5-10 godina”.

Starship je još uvek u eksperimentalnoj fazi. Prvo uspešno sletanje prototipa dogodilo se tek u maju 2021. godine, nakon niza testova koji su završili eksplozijama. Pored tehničkih izazova, Mask se bavi i pokušajima da dobije dozvole za lansiranje testova iz SpaceX postrojenja u južnom Teksasu.

O ovome je ZABRANJENO pričati- Stručnjak rasturio KLIMATSKU AGENDU

Federalna uprava za avijaciju (FAA) dala je SpaceX-u preliminarno ekološko odobrenje prošle nedelje, ali da bi dobila potpunu dozvolu, kompanija će morati da pripremi “izveštaj o istorijskom kontekstu …” i ispuniti 74 druga zahteva, navodi National Geographic. Čak i tada, FAA licenca bi pokrivala samo deset lansiranja godišnje. Štaviše, vlasti su zabrinute da SpaceX-u nedostaje „snažna bezbednosna kultura“, prema izveštaju FAA koji je procurio u junu 2021.

NultaTačka