Sve vesti Svet

UPOZORENJE: SCENARIO SUDNJEG DANA “REALNO MOGUĆ” I TO ZBOG UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINE, KOJA MOŽE DA UBRZA POJAVU SLEDEĆE SMRTONOSNIJE VARIJANTE

Pisao Elena Vuk

Sledeća varijanta COVID-a mogla bi ubiti jednu od tri zaražene osobe: SAGE upozorava da je sceario sudnjeg dana “realna mogućnost”, a uvođenje obavezne vakcine u Velikoj Britaniji može čak ubrzati pojavu mutiranog i smrtonosnije varijante virusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

SAGE(Scientific Advisory Group for Emergencies – Naučno -savetodavna grupa za hitne slučajeve) danas upozorava da bi budući mutirana varijanta Covid-a mogla biti smrtonosan poput MERS-a.

Stručna komisija No10 kaže da koronavirus najviše mutira kada je u jako rasprostranjen.

Grupa upozorava da bi varijante mogle postati otpornije na vakcine i antivirusne lekove.

Dokumenti koje je pre neki dan objavila Naučno -savetodavna grupa za hitne slučajeve (SAGE) upozoravaju da bi buduća varijanta mogla biti smrtonosnija poput ​​MERS-a, koji ima stopu smrtnosti od 35 posto.

No10, Rekao je da je verovatnoća mutacije virusa najveća kada je najrasprostranjeniji, kao što je to trenutno slučaj u Britaniji.

I loša strana izuzetno uspešne britanske akcije vakcinacije, čini se da bi veći nivo imuniteta u zemlji mogao pomoći da se ubrza taj proces.

Naučnici su zaključili da bi Britanija trebalo da uvede dopunske doze vakcine tokom zime, da smanji nove varijante koje dolaze iz inostranstva i da razmotri uklanjanje životinja, uključujući lasice, pa čak i mačke, koje mogu da zadrže virus, kako bi se sprečilo pojavljivanje mutirane varijante.

Naučnici su otkrili pretnju super mutantne varijante u radu koji se bavi potencijalnim scenarijima koji bi se mogli pojaviti u ne tako dalekoj budućnosti.

Stručnjaci su rekli da bi buduća varijanta mogla biti otporna na vakcine ako do njega dođe Beta varijanta iz Južnoafričke Republike, otporna na vakcine, u kombinaciji sa zaraznijim i lako prenosivim varijantama Alfa ili Delta.

Proces, poznat kao rekombinacija, mogao bi dovesti do varijante sa „povećanim morbiditetom i mortalitetom“.

Tim je priznao da bi vakcine trebale delovati osim ako nije došlo do ekstrapotentne mutacije koja je učinila vakcine mnogo manje efikasnim u blokiranju ozbiljnih bolesti, za šta mnogi stručnjaci kažu da je malo verovatno.

Ali rekli su da bi se ekstra smrtonosnost očekivala „čak i pred vakcinacijom, jer vakcine ne pružaju apsolutni sterilizacijski imunitet“.

Izgledi za smrtonosniju varijantu su “realna mogućnost” i imali bi ogroman uticaj na kretanje broja preminulih u Velikoj Britaniji, rekli su naučnici.

Stručnjaci i političari upozorili su na izveštaj koji pokazuje da se Vlada “ne sme smiriti” jer se čini da Britanija izlazi iz svog trećeg talasa pandemije.

Dr. Philippa Vhitford, potpredsednica Svestranačke parlamentarne grupe za koronavirus, rekla je: „Ovaj izveštaj, koji je trebalo da izazove udarne talase kroz britansku vladu, umesto toga tiho se iskrao među gomilu izveštaja tokom pauze u parlamentu.

NE SAMO ŠTO ZAGAĐUJU SLOBODU VEĆ I PRIRODU! 1,6 MILIJARDI MASKI ZA JEDNOKARATNU UPOTREBU ZAVRŠILO U OKEANIMA!

Preporuke i komentari koje je dao SAGE donose jednostavnu stvarnost, ato je, da još nismo “pobedili” ovaj virus.

„Velika Britanija je tek ove nedelje donirala svoje prve doze vakcina na međunarodnom nivou, i ako ne dođe do brzog povećanja globalne proizvodnje, razmenom znanja i tehnologije, jednostavno neće biti moguće vakcinisati svet i okončati pandemiju.

“Bez strožih mera granične kontrole rizikujemo uvoz varijanti otpornih na vakcine, dok bi nekontrolisano širenje ovde moglo dovesti do još jedne varijante u Velikoj Britaniji.”

Poslanik Škotske nacionalne partije: „Vlada ne sme da zabija glavu u pesak ili će rizikovati da ne učini napredak koji smo postigli u poslednjih osamnaest meseci.“

Profesor Martin McKee, stručnjak za javno zdravlje na Londonskoj školi za higijenu i tropske bolesti, rekao je: „Ove oštre reči vladinih savetnika podvlače ono na šta su mnogi od nas upozoravali i potvrđuju da još uvek postoje prepreke za prevazilaženje.”

“Vlada ne može biti samozadovoljna, ona mora nastaviti da podržava razvoj sledeće generacije vakcina i dati prioritet smanjenju infekcija, kako bi se smanjila mogućnost pojavljivanja još jedne domaće varijante.”

Upozorenja o varijantama raštrkana su u nizu izveštaja koje je objavila savetodavna grupa Vlade u okviru nedeljnog zalaganja za transparentnost.

SAGE je upozorio da virus može zaraziti mnoštvo različitih životinja, uključujući i lasice, kojih je u Danskoj moralo biti uništeno na hiljade.

Grupa je upozorila da će možda biti potrebno dodatno uklanjanje ili vakcinacija životinja kod drugih vrsta kako bi se sprečilo da postanu rezervoari za virus.

Oni su naveli pse, mačke, miševe, pacove i tvorove kao životinje za koje se zna da su zaražene Covid-om.

Još jedan potencijalni problem koji su otkrili je upotreba antivirusnih lekova za lečenje Covid-a nakon što je pacijent već zaražen.

Britanija je uložila velika sredstva u nove tehnologije, koje su korišćene za lečenje Donalda Trampa tokom njegovog bolovanja prošle godine; ali naučnici upozoravaju da bi prekomerna upotreba tih lekova mogla dovesti do više mutantiranih varijanti i upozorili su lekare da ih prepisuju samo u najozbiljnijim slučajevima Covid-a.

Ali u vestima, koje su više kao nada, ova grupa je takođe predvidela da je „dugoročno realna mogućnost“ da će, budući da će Covid nastaviti da mutira, izazvati manje ozbiljnu bolest.

Grupa je napisala: “Drugim rečima, ovaj virus će postati poput drugih humanih CoV koji izazivaju obične prehlade, ali sa mnogo lakšim oboljenjima, pretežno kod starih ili klinički ugroženih ljudi.”

Sada PHE primećuje još jednu varijantu: 16 Britanaca je pozitivno na “kolumbijsku” varijantu

Zdravstveni stručnjaci uočili su još jednu varijantu Covid-a koja se širi Britanijom, sa 31. mutiranom varijantom koje se sada nalaze na britanskoj listi za praćenje.

Šesnaest slučajeva virusa B.1.621, za koji se smatra da potiče iz Kolumbije, već je otkriven.

Javno zdravstvo Engleske insistira da nema dokaza da je smrtonosniji od Delte, koja čini 99 posto svih slučajeva u Velikoj Britaniji.

Agencija koju vodi Vlada takođe tvrdi da nema znakova da se B.1.621 širi u zajednici.

Ali priznaje da varijanta sadrži brojne „mutacije koje izazivaju zabrinutost“.

 -Slika prikazuje kako se varijanta B.1.621 – koja je prvi put identifikovana u Kolumbiji – vremenom proširila po različitim zemljama, što ukazuje da je sve veći broj zemalja prijavio slučajeve u junu i julu. SAD i Meksiko su među zemljama koje beleže najviše slučajeva

Testiranje pokazuje da nosi istu mutaciju N501Y za koju istraživači veruju da je učinila Alfa varijantu tako prenosivijom.

Neki uzorci takođe sadrže E484K, koji se takođe nalazi u Beta varijanti za koji stručnjaci kažu da može delimično izbeći vakcine.

Koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, mutira celo vreme kao rezultat genetskih grešaka pri umnožavanju. Većina mutacija je bezopasna.

Ali one varijante koje omogućavaju brže širenje ili duže preživljavanje unutar ljudskog tela su one koje će se verovatno zadržati.

One će se preneti na buduće generacije ako virusu daju prednost preživljavanja, a mogućnost bržeg širenja i dužeg širenja pomoći će da verzije virusa sa tom mutacijom postanu dominantne preticanjem sporijih, slabijih verzija.
Svetska zdravstvena organizacija kaže da je prvi dokumentovani uzorak B.1.621 bio u Kolumbiji u Januaru.

Još 25 zemalja takođe je zabeležilo slučajeve od tada, uključujući SAD, Španiju, Meksiko i Holandiju.

Osim 16 slučajeva koji su već uočeni u Engleskoj, trenutno se analizira još šest sumnjivih uzoraka.

Skoro svi uzorci (10) otkriveni su u Londonu. A većina ih je bila među dvadeset i nekim (šest).

Dva slučaja su primećena među potpuno vakcinisanim ljudima. Niko još nije umro.

Uprkos tome što je PHE rekao da nema dokaza o prenošenju u zajednici, samo su tri slučaja imala istoriju putovanja.
Stručnjaci su rekli da je dodatno praćenje kontakata već izvršeno. Ciljano testiranje će se primeniti kako bi se ograničilo njegovo širenje, ako je potrebno.

Sada se sprovode dalji laboratorijski testovi kako bi se zvaničnicima pomoglo da razumeju više o ovoj varijanti virusa.

Otkrivene varijante u Velikoj Britaniji: 31. varijanta COVID -a koje su na listi praćenja.

Poznate varijante:

Alpha
Alfa varijanta ima mutaciju zvanu N501Y koja bi joj mogla pomoći da se lakše širi.
Beta
Beta varijanta takođe sadrži problematičnu mutaciju N501Y koja ubrzava prenos.
Pored toga, sadrži mutaciju E484K koja joj može pomoći da pobegne antitelima drugih varijanti.
Gama
Varijanta koja je prvo nastala u Brazilu ima i mutaciju N501Y i E484K.
Delta
Delta varijanta ima dve mutacije koje mogu ubrzati prenos i pobeći antitelima: E484K i L452R.

Varijante koje se trenutno istražuju:

Zeta (E484K)
Eta (E484K)
B.1.1.318 (E484K)
Theta (E484K i N501Y)
Kappa (B.1.617.1)
B.1.617.3 (E484Q i L452R)
AV.1
C.36.3
Lambda (L452Q i F490S)
B.1.621 (N501Y i E484K)

I druge koje se prate:

B.1.1.7 sa E484K
Ipsilon (B.1.427/B.1.429)
B.1.1.7 sa S494P
A.27
Iota (B.1.526)
B.1.1.7 sa Q677H
B.1.620
B.1.214.2
R.1
B.1 sa 214insQAS
AT.1
Linija A sa R346K, T478R i E484K
Varijanta poput Delte sa E484A
P.1 + N501T i E484Q
B.1.629
B.1.619
C.1.2

Nulta Tačka/DailyMail