Sve vesti Svet

Japan uklonio neonacistički bataljon Azov sa liste terorista i još im se izvinio

Japan uklonio neonacistički bataljon Azov sa liste terorista i još im se izvinio

Služba bezbednosti Japana uklonila je ukrajinski neonacistički bataljon „Azov“ (protiv pripadnika bataljona u Rusiji su pokrenuti krivični postupci) iz priručnika o međunarodnom terorizmu za 2021. godinu.

„Žalimo što je bataljon ‘Azov’ bio označen kao neonacistička organizacija u priručniku ‘Međunarodni terorizam – 2021'“, navodi se na sajtu resora.

Kako je precizirano, pomenuti dokument predstavlja kompilaciju informacija iz japanskih i stranih medija, kao i izveštaja istraživačkih instituta, stoga ne uključuje nezavisnu procenu.

Podsetimo, najozloglašeniji „Azov“, formiran kao dobrovoljački bataljon posle puča u Kijevu, danas deluje kao odred za specijalne operacije u okviru ukrajinske Nacionalne garde, a članove puka optužuju za najstrašnije ratne zločine, grupna silovanja, otmice, mučenja i pljačke. Ova otvoreno neonacistička jedinica koristi amblem upadljive sličnosti sa Volfsangelom, koji su nacističke nemačke divizije koristile tokom Drugog svetskog rata.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Nulta Tačka/Sputnik