Sve vesti Svet

Jevrejske organizacije podržavaju abortus- Tvrde da se beba smatra osobom tek kada udahne prvi put

Jevrejske organizacije podržavaju abortus- Tvrde da se beba smatra osobom tek kada udahne prvi put

Dok su neki slavili odluku sudija kojom se poništava Ro protiv Vejda kao pobedu za versku slobodu, neki Jevreji kažu da zabrane abortusa krše njihova verska uverenja.

Tumačenja se razlikuju u judaizmu, ali neki religiozni Jevreji veruju da je fetus deo tela roditelja i da se beba smatra osobom tek kada udahne prvi put.

Prema Ženskoj rabinskoj mreži, neki od najsvetijih tekstova religije vide fetus kao dušu tek kada se rodi.

„Stoga, prisiljavanje nekoga da zadrži trudnoću koju ne želi ili koja ugrožava njihov život predstavlja kršenje jevrejskog zakona jer daje prednost fetusu u odnosu na živu odraslu osobu koja je trudna“, navodi se u saopštenju grupe.

„Ovo se mora shvatiti kao kršenje Ustava Sjedinjenih Država koji garantuje našu slobodu da praktikujemo svoju veru, kao i našu slobodu od diktata drugih religija“, dodaje se.

Brojne jevrejske organizacije osudile su to mišljenje, tvrdeći da bi to dovelo do kršenja verskih prava Jevreja.

„Jevrejska tradicija daje prioritet bezbednosti žena koje nose dete“, navodi se u saopštenju Američkog jevrejskog komiteta. „Ukidanje pristupa abortusu, kao što to već imaju brojne države, uskraćuje pojedincima mogućnosti zdravstvene zaštite u skladu sa njihovim verskim uverenjima, uključujući mnoge u jevrejskoj zajednici, čime se postavljaju pitanja verskih sloboda i privatnosti”.

Najmanje jedna jevrejska grupa podnela je tužbu da bi blokirala nova ograničenja u vezi sa abortusom navodeći verske prigovore. Kongregacija L'Dor Va-Dor sa Bojnton Biča tužila je Floridu zbog zabrane abortusa posle 15 nedelja, tvrdeći da nameće Jevrejima “zakone drugih religija”.

Ali neke konzervativnije frakcije u judaizmu, kao što je ortodoksna grupa Agudath Israel of America, pozdravile su mišljenje Vrhovnog suda: „Molimo se da današnja presuda inspiriše sve Amerikance da cene moralnu dimenziju pitanja abortusa i da prihvate kulturu koja slavi život”.

Nulta Tačka/NPR