Sve vesti Svet

Johnson & Johnson moraju da plate 230 miliona dolara odštete u najnovijoj nagodbi zbog njihovih lekova!

Johnson & Johnson moraju da plate 230 miliona dolara odštete u najnovijoj nagodbi zbog njihovih lekova!

Američki farmako gigant Johnson & Johnson moraće da plati 230 miliona dolara za podmirivanje potraživanja koja su podstaknula krizu zavisnosti opiodima u državi Njujork.

Kompanija nije priznala odgovornost u nagodbi sa državom.

Iz J&J su rekli da su nagodbe bile u skladu sa prethodnim sporazumom o plaćanju 5 milijardi dolara za podmirivanje zahteva o obeštećenju.

Nagodba sa državom Njujork takođe znači da J&J prestane sa prodajom lekova protiv bolova širom zemlje.

Epidemija opiodia nanela je pustoš zajednicama u državi Njujork i ostatku SAD-a, ostavljajući milione i dalje zavisnim o opasnim i smrtnosnim opiodima, rekla je njujorša državna tužiteljka Letiša Džejms.

“Johnson & Johnson pomogli su potpirivanju vatre, ali danas se obvezuju da napuste posao sa opiodima- ne samo u Njujorku već u celoj zemlji”, dodala je ona, rekavši da je njen fokus ostao u pomoganje zajednica koje su rasturene zavisnošću od ovih opioida.

SAD tuže i Valmart zbog uloge u opioidnoj krizi. Purdue Pharma će se izjasniti krivom u nagodbi za opioide u iznosu od 8 milijardi dolara.

Opioidi su klasa jakih medikamenata koji se nalaze u opijumskom maku i koji se mogu koristiti za blokiranje signala bole između mozga i tela.

SUD DONEO ZVANIČNU ODLUKU! FACEBOOK ODGOVORAN ZBOG TRGOVANJA DEČIJIM ROBLJEM!

Zavisnost o opioidima i o legelnim i o ilegalnim drogama predstavlja stalni problem u zemljama poput SAD-a, koje su imale gotovo pola miliona smrtnih slučajeva od predoziranja između 1999. i 2019. godine. prema centru američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

J&J i najveći američki distrubuteri droga- AmerisourceBergen, Cardinal Health i McKesson- predložili su plaćanje zajedničkih 26 milijardi dolara za okončanje hiljada optužbi za opioide.

Farmako kompanije već decanijama funkcionišu na ovaj način, plaćajući ogromne svote novca zarad nagodbi kako bi izbegle konačnu krivicu. U pitanju su stotine milijardi dolara kako niko ne bi mogao da kaže “ljudi su nastradali od njih”, odriču se krivice i nikada je neće priznati.

Pazite kakve lekove vam vaš lekar prepisuje.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI