Sve vesti Svet

JOŠ JEDNA BLOKADA BAJDENOVIH MERA! SAVEZNI SUD OBUSTAVIO OBAVEZNU VAKCINACIJU U 10 DRŽAVA

Savezni sudija u Missouriju blokirao je obavezu američkog predsednika Džoa Bajdena za vakcinaciju za zdravstvene radnike u 10 država, rekavši da će za to biti potrebno odobrenje Kongresa – koje on nema.

Sudija američkog Okružnog suda Matthew Schelp izdao je u ponedeljak preliminarnu zabranu , blokirajući naredbu Bele kuće da svi radnici zaposleni u Centrima za Medicare & Medicaid Services (CMS) moraju biti vakcinisani do 4. januara 2022. ili će se suočiti s gubitkom posla.

“Priroda i širina obaveze CMS-a zahtevaju jasno ovlašćenje od Kongresa – a Kongres ga nije dao”, rekao je Schelp, dodajući da je zabrana opravdana “ogromnim ekonomskim i političkim značajem” koje donosi obavezna vakcinacija.

Odluka od ponedeljka znači da Missouri, Nebraska, Arkanzas, Kanzas, Iowa, Wyoming, Aljaska, Južna Dakota, Sjeverna Dakota i New Hampshire neće biti podvrgnuti obavezi dok zabrana važi. Bela kuća ima mogućnost  da uloži žalbu pred Osmim krugom.

Postoje još tri tužbe protiv obavezne CMS vakcinacije, koje uključuju više od polovine američkih država.

Bela kuća kaže da se 96 posto federalnih službenika pridržava Bajdenove obavezne vakcinacije i da nema planova za produženje roka za vakcinaciju ili otpuštanje. Međutim, pokušaj da se nametne obaveza privatnim preduzećima sa 100 ili više zaposlenih blokirao je peti okružni sud ranije ovog meseca.

NultaTačka/RT