Sve vesti Svet

KADA NAUKA POSTANE CIRKUS! NAJNOVIJA STUDIJA – MASKE ZA LICE ČINE LJUDE PRIVLAČNIJIM

KADA NAUKA POSTANE CIRKUS! NAJNOVIJA STUDIJA - MASKE ZA LICE ČINE LJUDE PRIVLAČNIJIM
Pisao Elena Vuk

Kada nauka postane cirkuska predstava, a naučne studije postanu gore od skandalnih tabloida, nema se šta pametno ni reći..

U najnovijoj studiji se tvrdi da je tokom pandemije bilo, kako istraživači navode, dragocenih pozitivnih stvari.

Britanski akademici su otkrili da ljudi izgledaju privlačnije u zaštitnim maskama.

Istraživači sa Univerziteta u Cardiffu bili su iznenađeni kada su otkrili da su i muškarci i žene procijenjeni da izgledaju bolje s maskom za lice koja zaklanja donju polovinu lica.

U onome što bi mogao biti udarac za proizvođače modernih pokrivača lica, otkrili su i da će se lice prekriveno hirurškom maskom za jednokratnu upotrebu smatrati najprivlačnijim.

Dr Michael Lewis, iz škole psihologije Univerziteta Cardiff i stručnjak za lica, rekao je da je istraživanje sprovedeno pre pandemije pokazalo da medicinske maske za lice smanjuju privlačnost jer su povezane s bolešću.

“Želeli smo da testiramo da li se to promenilo od kada su maske za lice postale sveprisutne i da shvatimo da li je vrsta maske imala ikakvog efekta”, rekao je.

“Naša studija pokazuje da se lica smatraju najatraktivnijim kada su pokrivena medicinskim maskama za lice. To može biti zato što smo navikli da zdravstveni radnici nose plave maske, a sada ih povezujemo s osobama koje se bave negom ili medicinskim zanimanjima. U trenutku kada se osećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može nas umiriti i tako se osećati pozitivnije prema onome ko ih nosi.”

Prvi do istraživanja obavljen je u februaru 2021. godine do kada se britansko stanovništvo naviklo na nošenje maski u određenim okolnostima. Od 43 žene je zatraženo da ocene na skali od jedan do 10 atraktivnost slika muških lica bez maske, koja nose masku od obične tkanine, plavu medicinsku masku za lice i drže običnu crnu knjigu koja pokriva područje lica koje bi se sakrilo.

Učesnici su rekli da su oni koji su nosili platnene maske bili znatno privlačniji od onih bez maski ili čija je lica delomično zaklonjena knjigom. Ali hirurška maska ​, koja je bila samo normalna, jednokratna vrsta, učinila je da korisnik izgleda još bolje.

“Rezultati su u suprotnosti s istraživanjima pre pandemije, gde se smatralo da maske teraju ljude da razmišljaju o bolesti i da tu osobu treba izbegavati”, rekao je Lewis.

“Pandemija je promenila našu psihologiju u načinu na koji doživljavamo osobe koje nose maske. Kada vidimo da neko nosi masku, više ne mislimo „ta osoba ima bolest, moram da se držim podalje“.

“Ovo se odnosi na evolucijsku psihologiju i zašto biramo partnere koje biramo. Bolesti i dokazi o bolesti mogu igrati veliku ulogu u odabiru partnera, ranije bi bilo kakvi znakovi bolesti bili velika prepreka. Sada možemo uočiti promenu u našoj psihologiji tako da maske za lice više ne deluju kao znak kontaminacije.”

Lewis je rekao da je moguće i da maske čine ljude privlačnijima jer usmeravaju pažnju na oči. Rekao je da su druge studije otkrile da pokrivanje leve ili desne polovine lica takođe čini ljude privlačnijim, delom zato što mozak popunjava praznine koje nedostaju i preuveličava ukupni uticaj.

Rezultati prve studije objavljeni su u časopisu Cognitive Research: Principles and Implications. Sprovedena je druga studija u kojoj grupa muškaraca gleda žene pod maskama; to tek treba biti objavljeno, ali Lewis je rekao da su rezultati uglavnom isti. Istraživači nisu tražili od učesnika da navedu svoju seksualnu orijentaciju.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I BORIS MALAGURSKI 

Nulta Tačka/TheGuardian