Sve vesti Svet

Kadirov prevozi zarobljene neonaciste iz Azova za Grozni! Militante čeka pakao na čečenski način

Kadirov prevozi zarobljene neonaciste iz Azova za Grozni! Militante čeka pakao na čečenski način

Ruska vojska je u petak objavila da su posljednji borci neonacističkog bataljona Azov napustili železaru Azovstal i predali se nakon skoro dva meseca skrivanja u podrumima fabrike.

Predaja skoro 2.500 militanata, koji su ranije pretili posebno Rusima i Čečenima, označila je potpuno oslobođenje Mariupolja.

Šef ruskog regiona Čečenije, Ramzan Kadirov, u nedjelju je na svom Telegram kanalu objavio video nalik mimu na kojem se vidi kako lično prevozi militante iz Azova.

Na snimku se vidi Kadirov kako gleda molbe militanata iz Azova za izvlačenje i nezadovoljno reaguje na vesti u kojima traže pomoć. Međutim, kasnije se vidi i Kadirov kako vozi autobus koji je prevozio zarobljene militante u glavni grad republike, Grozni.

Snimak, pod naslovom “I upozorio sam” uz emoji koji se smeje, prikazuje kako im je govorio: “Sledeća stanica je Grozni”.

Kadirov je ranije izneo stav o mogućnosti razmene ratnih zarobljenika iz bataljona Azov. Prema rečima zvaničnika, vojna lica se mogu razmenjivati, ali “ti ideološki banderovci – ne mogu se razmjenjivati ​​ni pod kojim okolnostima”.

Prema Kadirovu, oni treba da budu “kažnjeni u skladu sa zakonom”.

Govoreći o svom stavu o sudbini militanata, čečenski lider je u ranijem postu na Telegramu napisao da militanti nacionalističkog bataljona koji su se predali treba da pretrpe “zasluženu kaznu za sve zločine počinjene nad civilnim stanovništvom”.

Ranije su ruski mediji objavili i da se jedan od nacionalista bataljona Azov dobrovoljno predao, ali je pre toga pretio Kadirovu  na društvenim mrežama  protiv njega i obećanjem da će zlostavljati njegovu porodicu, uključujući i kćerke.

Sve do trenutka predaje, vođe bataljona i simpatizeri pozivali su kijevske vlasti, međunarodnu zajednicu i pojedine države, uključujući Tursku, Izrael i Vatikan, da pomognu u izvlačenju boraca neonacističke jedinice Ukrajinske nacionalne garde. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, kao i drugi kijevski zvaničnici, nekoliko puta izjavio da neće dozvoliti opkoljavanje i predaju boraca bataljona.

Vođa bataljona Denis Prokopenko izjavio je ranije da ukrajinski narod ne treba da veliča “dezertere i izdajnike” koji se predaju. Međutim, navodno se ove sedmice predao ruskim trupama i na brzinu je evakuisan sa teritorije Mariupolja kako bi izbegao odmazdu lokalnog stanovništva za zločine koje je počinio bataljon pod njegovom komandom.

Krajem aprila ruske trupe oslobodile su veći deo grada, a ukrajinska vojska i civili sa njima blokirani su u fabrici Azovstal. Protiv militanata su korišćeni tenkovi, teška artiljerija i avioni, ali je otpor nastavljen. Sredinom aprila, međutim, više od 1.000 vojnika 36. brigade marinaca, koja je takođe učestvovala u borbama za Mariupolj, predalo se ruskim trupama, nakon što su prethodno na društvenim mrežama napisali široku objavu o tome kako ih je sopstvena vlast otpisala.

Borelj: Evropskoj uniji su potrebne sopstvene oružane snage

Prema izvještajima, tada se u tamnicama fabrike nalazilo oko 600 ranjenih u nehigijenskim uslovima, bez lekova, vode i hrane, kao i stotine civila kojima je zabranjeno da napuštaju teritoriju bez obzira na humanitarne koridore koje je otvorila ruska strana.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je teritorija mariupoljskog metalurškog kombinata “Azovstal” potpuno oslobođena, jer su podzemni objekti fabrike, u kojima su se krili ukrajinska vojska i militanti bataljona Azov, došli pod punu kontrolu ruskih snaga.

Ukupno, prema vojsci, preko 3.000 militanata iz puka Azov i ukrajinske vojske, koji su bili blokirani na teritoriji fabrike oko mesec dana, položilo je oružje i predalo se.

Dok su se pripadnici bataljona Azov predali i pustili sve civile na slobodu, Zelenski je u video obraćanju napomenuo da se nada da će spasiti živote militanata Azova i da su “Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji” , a rad na njihovom vraćanju “zahteva delikatnost i vreme.”

NultaTačka