Sve vesti Svet

Kanadski kamiondžija kojeg je Trudoova policija prebila: Malo su mi slomili telo, ali ne i duh

Kanadski kamiondžija kojeg je Trudoova policija prebila: Malo su mi slomili telo, ali ne i duh
Pisao Elena Vuk

Vozač kamiona u Kanadi kojeg je snimila policija Otave dok je ležao na zemlji, dok su ga hapsili, rekao je: “Malo su mi slomili telo, ali ne i duh”. Čaba Vizi, vozač rođen u Rumuniji koji živi u Kanadi 20 godina, rekao je za Fox News voditelju Takeru Karlsonu o njegovom nasilnom hapšenju.

“Vukli su me, legli mi na stomak, a ja se ne sećam koliko je policajaca bilo na meni”; rekao je Vizi. On je proveo poslednje tri nedelje protestovajući protiv vladinih Covid mera u kanadskoj prestonici.

Stiskali su me polako. Osećao sam se kao da sam pretučen, ali sam to prihvatio kao muškarac.  Malo su mi slomili telo, ali ne i duh.

Kasno u ponedeljak, kanadski poslanici su glasali za proširenje ovlašćenja za vanredne situacije na koja policija može da se pozove kako bi ugušila svaki potencijalni ponovni početak blokada od strane onih koji se protive ograničenjima COVID-19.

U Donjem domu glasalo je 185 prema 151 za potvrđivanje ovlašćenja premijera Džastina Trudoa da pomogne u okončanju blokade kanadske prestonice.

Čaba Vizi je u ponedeljak uveče rekao voditelju FoxNews-a Takeru Karlsonu da ga je uhapsila kanadska policija tokom protesta kamiondžija.

Ovaj snimak prikazuje jedno od mnogih policijskih premlaćivanja u Otavi tokom tekućeg gušenja mirnih demonstranata od strane vlade.

 

Vizi, koji se nalazio pored svog kamiona pre samog hapšenja na koje se nije odupirao.

Trudo je rekao novinarima da su njegovoj vladi i dalje potrebna privremena ovlašćenja za vanredne situacije, navodeći i #39;stvarna zabrinutost’ o pretnjama u danima koji su pred nama.

“Ovo vanredno stanje nije završeno. I dalje postoji stvarna zabrinutost u vezi sa narednim danima”; Trudo je rekao.

Neki članovi zvanične opozicione Konzervativne partije optužuju Trudoa za zloupotrebu ovlašćenja.

Političar Dean Allison osudio je ono što je nazvao “autoritarnim merama vojnog stila” protiv demonstranata.

Snimak od vikenda potkrepljuje neke od tih tvrdnji jer se vidi kako Vizi u svom kamionu razgovara sa policajcem. Čini se da se oficir i Vizi slažu da će Vizi biti uhapšen.

Pogledajte! Vozač kamiona iz Konvoja slobode brutalno pretučen od strane policije uprkos tome što se mirno predao

Na snimcima se vidi kako su Vizija tada najmanje tri policajca pritisnula na zemlju u snegu, a policija je više puta klekla.

Karlson je u ponedeljak uveče pitao Vizija da li se opire hapšenju. ‘Ne, gospodine, nikako,’ rekao je Vizi.

“Izašao sam iz kabine kamiona, na zemlju pravo na kolena”.

“Stavio sam ruke iza glave.”

“I čekao sam da me odvedu.”

Vizi je rekao da su pandemija i ograničenja, vlade pod vođstvom Džastina Trudoa dovele Kanadu i njene stanovnike do najstrožeg karantina na svetu i učinile Kanadu neprijatnim mestom za život.

Mogu da kažem da je poslednje dve godine – ovde više nemoguće živeti; rekao je Vizi.

Policija Otave uhapsila je 170 ljudi u petak i subotu dok su zatvarali područje oko brda Parlamenta, opisujući ga kao ‘bezbednu zonu’ i onemogućavajući da uđe svako ko tu nije živeo i radio.

Od onih koji su bili u zoni više puta je traženo da napuste, a kada to nisu učinili, policija Otave je napredovala da uhapsi one koji su ostali – ponekad koristeći biber sprej i policijske konje.

Do subote ranog popodneva demonstranti su otišli ​​sa ulice ispred brda Parlamenta, zbirke vladinih kancelarija koja uključuje i zgrade parlamenta, koje su bile srce protesta. Zauzeli su ga demonstranti i njihovi kamioni od kraja prošlog meseca, pretvarajući se u karneval vikendom.

Policija je u petak razbila vrata najmanje jednog kampera pre nego što ga je odnela. Razbijanje samozvanog Konvoja slobode počelo je u petak ujutru, kada su stotine policajaca, neki u opremi za nerede, a neki sa automatskim oružjem, sišli u zonu protesta i počeli da odvode demonstrante u lisicama po snežnim ulicama dok su kamiondžije koji su se držali kamiona trubili. .

Glavni grad i njegove paralizovane ulice predstavljale su poslednje veliko uporište pokreta nakon nedelja demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze u SAD i stvorile jedan od najozbiljnijih testova za Trudoa do sada.

Oni su takođe uzdrmali reputaciju Kanade zbog uljudnosti, a neki su okrivili američki uticaj.

Demonstracije Konvoja Slobode su se u početku fokusirale na borbu protiv obaveznih vakcina za kamiondžije koje ulaze u zemlju, ali su se ubrzo pretvorile u protest širokih razmera protiv Covid mera i vlade Džastina Trudoa.

Nulta Tačka/DailyMail