Sve vesti Svet

Kanadski KONVOJ SLOBODE blokirao granične prelaze sa SAD (VIDEO)

Kanadski KONVOJ SLOBODE blokirao granične prelaze sa SAD (VIDEO)

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade je delimično zatvoren pošto su kanadski vozači kamiona blokirali nekoliko traka u znak protesta protiv mera koje je vlada donela u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, uključujući i obaveznu vakcinaciju kao uslov za ulazak u zemlju. Vozači kamiona su juče blokirali most Ambasador koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u Mičigenu, SAD.

Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti.

„Nastavljamo da radimo na rešavanju ovog pitanja kako bismo mogli da obezbedimo protok robe preko mosta“, rekao je kanadski ministar za javnu bezbednost Marko Mendićino.

Oko 75 odsto ukupnog izvoza Kanade ide u SAD, a preko mosta Ambasador dnevno prodje i do 8.000 kamiona.

Vlasnik mosta, kompanija Internešenal bridž iz Detroita, saopštila je da medjunarodni transport preko mosta mora što pre da se obnovi.

Kanadski vozači kamiona dve nedelje protestuju i u Otavi, gde je proglašeno vanredno stanje u nedelju. Slični protesti organizovani su u Vankuveru i Torontu.

Sudija kamiondžijama iz Otave zabranio da trube iz kamiona i automobila! Ovo je njihov odgovor (VIDEO)

Policija je saopštila da su demonstranti odlučni da ostanu u centru Otave i da ne prekidaju blokadu.

Šef policije u Otavi Stiv Bel upozorio je i da se u polovini od 418 vozila, koja učestvuju u blokadi, nalaze i deca i da su zabrinuti za njihovo zdravlje zbog hladnoće, buke, ugljen-monoksida i nedostatka sanitarnog čvora.

Kanadski sudija je ranije izrekao zabranu kamiondžijama da koriste sirene, koje su pravile stalnu buku i remetile život stanovnika centra grada.

Demonstrante su podržali konzervativci i u Kanadi i u SAD, a među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je kritikovao Trudoa zbog obavezne vakcinacije.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u parlamentu rekao da „protesti moraju da prestanu“. Ponovio je i da će vlada nastaviti da se „oslanja na nauku“ (čitaj farmako mafiju i farmako lobiste), odgovarajući na pitanje poslanika da li će ukinuti pandemijske restrikcije.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA! IDEMO DO KRAJA

Nulta Tačka/SrnibInfo