Sve vesti Svet

Kanadski tink-tank: Ignorisanje Putinovih upozorenja vodi u katastrofu

Kanadski tink-tank: Ignorisanje Putinovih upozorenja vodi u katastrofu

Pretpostavka Zapada da će Moskva bez otpora prihvatiti prisustvo NATO-a u ključnoj bezbednosnoj zoni Rusije pokazala se spektakularno pogrešnom, a Ukrajina sada plaća veoma visoku cenu za njihovu pogrešnu procenu, navodi se u analizi kanadskog Centra za istraživanje globalizacije.

U jednoj od velikih spoljnopolitičkih grešaka modernog doba, navodi se u analizi, američki i evropski lideri su više puta zanemarivali upozorenja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da Rusija nikada neće tolerisati da Ukrajina postane vojno sredstvo NATO-a.

Prema navodima iz teksta, takva politika predstavlja izuzetno rizičan poduhvat koji bi mogao da SAD učini stranom u opasnom sukobu, a Moskva je u više navrata isticala da su konvoji koji nose oružje u Ukrajinu legitimne mete.

Međutim, dodaje se, zemlje NATO-a ignorišu upozorenja koja dolaze iz Moskve, zauzimaju prkosan stav, a upozorenja Kremlja postaju sve oštrija.

– Sam Putin je nedavno opomenuo članice NATO-a da ne testiraju strpljenje Rusije nastavljajući da eskaliraju svoju podršku Ukrajini, napominje se u tekstu.

Autor podseća da zapadni zvaničnici otvoreno govore o pomoći Ukrajini da pobedi, te ističe da je imperativ da se nova upozorenja shvate veoma ozbiljno.

– Neuspeh da shvate koliko je Ukrajina važna za Rusiju doveo je do toga da zapadni lideri više od decenije zanemaruju upozorenja Moskve da Kijev ne pretvaraju u vojnog saveznika.

Iz istog razloga, čini se da prave još opasniju grešku ignorišući najnovije Putinovo upozorenje da će Ukrajinu učiniti pijunom u ratu NATO-a protiv Rusije, navodi se u tekstu.

Kako se dalje navodi, zapadni zvaničnici su odbacili sve izraženija upozorenja Kremlja da će napori da se Kijev pretvori u sredstvo Alijanse preći crvenu liniju koja je narušila bezbednost Rusije.

– Tvrdoglavo ignorišu nova zloslutna upozorenja iz Moskve, a ovoga puta cijena takve arogancije mogla bi biti krajnje katastrofalna. Zaista, to stvara rizik od nuklearnog sukoba između Rusije i SAD, navodi se u tekstu.

Nulta Tačka/Novosti