Srbija Sve vesti

Kao sa COVID-om! Naslov iz Blica nagoveštava ENERGETSKU HISTERIJU i buduće preporuke i mere štednje

Kao sa COVID-om! Naslov iz Blica nagoveštava ENERGETSKU HISTERIJU i buduće preporuke i mere štednje

Najnoviji naslov iz Blica zajedno sa izjavom novog stručnjaka neke sasvim nove histerije upućuje baš na početak novog histerisanja ali ovog puta povezanog sa energetskom krizom.

Pod naslovom koji ponovo krivi VAS za predstojeću energetsku krizu vratićete se u period koji je iza nas a u kojem ste VI bili krivi za širenje virusa “nevakcinisanih” kako je Blic tada pisao.

Evo ga naslov, pazite sad: STRUJA SE BUKVALNO RASIPA, 2 ENERGETSKA VAMPIRA SKORO SE NE GASE: “Pootvaraju prozore pa uključe klimu”

Kako prenose iz ove redakcije u Srbiji se struja rasipa a “racionalnizacijom” i štednjom može da se uštedi 10 odsto, sa malim ulaganjima do 20 odsto, a sa većim ulaganjima potrošnja može da se prepolovi. To je rekao profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

“Srbija troši tri-četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu”, istakao je on za RTS.

Navodeći primere neracionalne potrošnje, rekao je da se struja rasipa kada se stan greje ili rashlađuje uz uključen klima-uređaj, a prozori drže otvoreni.

Prema njegovim rečima, najveći potrošač struje u domaćinstvu je bojler, koji troši oko devet odsto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji. “Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti”, rekao je Banjac i naveo da je, što se potrošnje struje tiče, jeftinije tuširati se nego kupati u kadi.

Bilčik: Srbija se obavezala na Evroprajd

Govoreći o uštedama na grejanju, rekao je da svako pregrevanje za jedan stepen od onoga što nam je dovoljno znači trošenje sedam odsto više energije, a kada se prostor hladi troši se četiri odsto energije više.

Kao dobro dugoročno rešenje je naveo energetsku efikasnost objekata, menjanje prozora i stavljanje fasade, jer se tako, kako je rekao, može uštedeti i do 40 odsto energije.

“Sledeći korak jeste menjanje sistema kojim se grejemo. Oni koji se greju na struju mogu da razmisle da pređu na grejanje toplotnim pumpama, jer se tako potrošnja smanjuje tri puta”, naveo je Banjac.

Pojasnio je da dosta struje potroše i tzv. energetski vampiri, odnosno uređaji koji inače troše malo energije, ali pošto rade 24 sata, potroše dosta.

Među takvim uređajima su i televizori i kompjuteri, a Banjac je naveo da kada bi se oni isključivali, moglo bi se uštedeti i do pet odsto energije.

Da li vas ovo podseća na COVID ograničenja i preporuke? Naravno da da, ovo je još opasnija agenda na koju će mnogo više ljudi pasti pod uticajem propagande.

NultaTačka