Sve vesti Svet

Kina je pretekla SAD u rezultatima naučnih istraživanja

Kina je pretekla SAD u rezultatima naučnih istraživanja

Kina je pretekla SAD kao svetski lider i u rezultatima naučnih istraživanja i u studijama „visokog uticaja“, navodi se u izveštaju koji je objavilo japansko ministarstvo nauke i tehnologije.

Izveštaj, koji je u utorak objavio Japanski nacionalni institut za nauku i tehnologiju (NISTP), otkriva da Kina sada objavljuje najveći broj naučnih istraživačkih radova godišnje, a slede SAD i Nemačka.

Brojke su zasnovane na godišnjim prosecima između 2018. i 2020. i izvučene su iz podataka koje je prikupila analitička kompanija Clarivate.

Japanski NISTP izveštaj je takođe otkrio da kineska istraživanja čine 27,2% od 1% najčešće citiranih radova u svetu. Broj citata koji istraživački rad dobije je uobičajena metrika u akademskoj zajednici. Što se više puta studija citira u narednim radovima od strane drugih istraživača, to je veći njen „uticaj“.

SAD su činile 24,9% od 1% najcitiranijih istraživačkih studija, dok je istraživanje u Velikoj Britaniji bilo treće sa 5,5%.

Klimatska agenda: Bajden sledeće nedelje potpisuje zakon vredan 430 milijardi dolara

Kina je objavila u proseku 407.181 naučni rad godišnje, što je ispred 293.434 članaka u američkim časopisima i čini 23,4% svetskog rezultata istraživanja, navodi se u izveštaju.

Kina je imala veliki udeo istraživanja u nauci o materijalima, hemiji, inženjerstvu i matematici, dok su američki istraživači bili plodniji u istraživanju kliničke medicine, osnovnih nauka o životu i fizike.

Izveštaj je objavljen na dan kada je američki predsednik Džo Bajden potpisao Zakon o nauci, zakon koji bi odobrio 200 milijardi dolara za finansiranje istraživanja tokom 10 godina kako bi američka naučna istraživanja postala konkurentnija Kini.

Kineska ambasada u SAD saopštila je prošlog meseca da se Kina „čvrsto protivi“ zakonu za koji je rekla da je „ukorenjen u hladnom ratu i mentalitetu igre sa nultom sumom“.

Nalaz „velikog uticaja“ je u skladu sa istraživanjem objavljenim ranije ove godine, koje je pokazalo da je Kina pretekla SAD u 2019. u 1% najuticajnijih, a prestigla je Evropsku uniju još 2015.

Radovi koji dobiju više citata od 99 odsto istraživanja su „radovi za koje se smatra da su u klasi dobitnika Nobelove nagrade, na samom vrhu nauke“, rekla je tada koautorka studije dr Karolin Vagner. „SAD imaju tendenciju da rangiraju rad Kine kao niži kvalitet. Čini se da se ovo promenilo”.

SAD i dalje troše više na istraživanje i razvoj u korporativnom i univerzitetskom sektoru nego bilo koja druga zemlja, takođe se navodi u izveštaju. „Kina ima najveći broj istraživača u korporativnom i univerzitetskom sektoru među velikim zemljama. U korporativnom sektoru, Sjedinjene Države i Kina su jednake jedna drugoj i obe pokazuju brz rast”.

„Kina je jedna od vodećih zemalja u svetu i po kvantitetu i po kvalitetu naučnih radova“, rekao je Šiniči Kuroki iz Japanske agencije za nauku i tehnologiju za Nikkei Asia. „Da bi postao pravi globalni lider, moraće da nastavi da proizvodi međunarodno priznata istraživanja“, rekao je on.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/Guardian