Sve vesti Svet

KINA KORISTI TEHNOLOGIJU veštačke inteligencije za očitavanje lica da odredi lojalnost KOMUNISTIČKOJ PARTIJI

KINA KORISTI TEHNOLOGIJU veštačke inteligencije za očitavanje lica da odredi lojalnost KOMUNISTIČKOJ PARTIJI

Video koji je objavio Sveobuhvatni naučni centar Hefei nagoveštava da su kineski istraživači razvili AI tehnologiju koja koristi biometriju lica i druge tehnologije kako bi utvrdili način na koji ljudi reaguju na „misaono i političko obrazovanje“.

Video je objasnio alat koji bi mogao da koristi izraze lica i moždane talase da „još više učvrsti samopouzdanje [članova stranke] i odlučnost da budu zahvalni stranci, slušaju stranku i prate stranku“. Video, objavljen 1. jula, brzo je uklonjen sa veb stranice institucije i društvenih medija.

Video je pokazao istraživača kako gleda sadržaj koji veliča KPK na TV ekranu dok se biometrijski podaci njegovog lica, električni odgovori kože i informacije o moždanom signalu prikupljaju pomoću AI programa.

Program bi trebalo da koristi prikupljene podatke za izračunavanje rezultata „pažnje za učenje“ i „emocionalne identifikacije“ subjekta kako bi odlučio da li dostiže prag lojalnosti ili mu je potrebno više obrazovanja.

Video i linkovi u vezi sa istraživanjem više nisu javno dostupni, pa se ne može utvrditi efikasnost ili tačnost programa. Pored toga, prepoznavanje emocija je kontroverzna tehnologija.

Član Evropskog parlamenta preduzeo je pravne radnje kako bi primorao EU da pruži detalje o svojoj biometrijskoj tehnologiji detekcije laži na graničnim prelazima. A izveštaji da je Zoom planirao da uključi AI tehnologiju za praćenje emocija korisnika u aprilu 2021. naišli su na teške kritike.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet