Sve vesti Svet

KINA: nećemo tolerisati Tajvanski separatizam. Preuzećemo drastične mere

KINA: nećemo tolerisati Tajvanski separatizam. Preuzećemo drastične mere

Narodnooslobodilačka armija Kine saopštila je da nije u sukobu sa ljudima koji žive na Tajvanu, koje smatra sunarodnicima, ali je spremna da se suprotstavi stranoj umešanosti i pokušajima da se ostrvo proglasi nezavisnom nacijom, rekao je u sredu portparol kineske armije.

„Što više Sjedinjene Države i Japan dižu talase po pitanju Tajvana,mi ćemo preduzimati drastičnije mere da bismo zaštitili nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je portparol vojske Wu Qian kineskim medijima.

Rekao je da vojska podržava cilj mirnog ponovnog ujedinjenja sa ostrvom, ali “nikada neće tolerisati da separatističke snage ‘tajvanske nezavisnosti’ podele zemlju.” Zvaničnik je okrivio vođstvo Tajvana za tekuću eskalaciju tenzija oko ovog ostrva.

Više od 1.200.000 sajber ratnika je u neprekidnom ratu zbog Ukrajine i Rusije! Da li sve ide u korist Klausa Švaba? (VIDEO)

Tajvan, koji tvrdi da je pravi predstavnik kineskog naroda, u poslednje je vreme došao je u fokus zbog ruske vojne operacije u Ukrajini. Spekulisalo se da bi Peking mogao slediti primer Moskve te uraditi isto u Tajvanu. Peking ovo ostrvo smatra delom svoje teritorije, ali njime ne upravlja decenijama otkako je postalo poslednje uporište nacionalističkih snaga tokom kineskog građanskog rata.

Govoreći o potencijalu za oružani sukob na Tajvanu u četvrtak, njegov ministar odbrane Chiu Kuo-cheng je predvideo da će nakon takvog rata “svi propasti, čak i pobednici”.

Ranije ove nedelje, kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi ponovio je planove Pekinga da mirno reintegriše Tajvan umesto da ga osvoji. Obraćajući se medijima tokom godišnje konferencije za novinare u ponedeljak, on je naglasio da se Tajvan, kao sastavni deo Kine, suštinski razlikuje od Ukrajine, nezavisne nacije.

“Budućnost Tajvana leži u mirnom razvoju odnosa u realizaciji ponovnog nacionalnog ujedinjenja” , rekao je on. “Tajvan će se na kraju vratiti u zagrljaj domovine.”

Yi se obrušio na strane snage, uključujući SAD, koje ohrabruju vlasti ostrva da traži formalnu nezavisnost od Kine. Ovaj pristup deo je veće težnje Vašingtona da implementira svoju indo-pacifičku strategiju, koja nastoji da obuzda Peking i potkopa njegov ekonomski razvoj, smatra Kina.

Svrha američke politike u regionu je “stvoriti indo-pacifičku verziju NATO-a” , utvrdio je kineski ministar. To je u suprotnosti sa željom regionalnih nacija da “traže mir, razvoj, saradnju i pozitivne ishode” i predstavljaće “katastrofu koja narušava regionalni mir i stabilnost”, upozorio je Yi.

NultaTačka/RT