Sve vesti Tehnologija

Kina optužuje SAD: Vašington radi sve da spreči kinesko osvajanje svemira

Kina optužuje SAD: Vašington radi sve da spreči kinesko osvajanje svemira

Kina optužila Sjedinjene Države za nastojanje da od svemira stvore novo bojno polje kao i da SAD čini sve da speči kinesko osvajanje svemira.

Na konferenciji za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorio je na izveštaj američkog Ministarstva odbrane, pod nazivom Izveštaj o stanju svemirske industrijske baze za 2022. godinu, u kojem je svemir prepoznat kao „prioritetni domen nacionalne vojne moći“ i predložio da dve nacije učestvuju u novoj svemirskoj trci.

SAD su dugo vremena otvoreno definisale prostor kao domen ratnih dejstava – rekao je Ning.

I on će uskoro! Papa Franjo odao počast preminuloj Kraljici Elizabeti II

Sjedinjene Države su oformile američke svemirske snage i svemirsku komandu, razvile i rasporedile ofanzivno oružje bazirano na svemiru, sprovela ofanzivne i odbrambene vojne vežbe i tehnološke testove i intenzivirala vojnu saradnju sa svojim saveznicima.

Sve ovo je povećalo rizike od vojnih pogrešnih proračuna i sukoba.

Takođe, SAD su zalagale Kinu i rusku inicijativu za kontrolu svemirskog naoružanja i opstruirale pregovore o pravnom instrumentu o kontroli naoružanja u svemiru.

Izveštaj o stanju svemirske industrijske baze za 2022. sugerisao je da je Kina glavna pretnja SAD i u svemiru i kao svetska sila.

Pobeda u Novoj svemirskoj trci je nacionalni imperativ i kritična komponenta očuvanja slobode i prosperiteta u 21. veku za Sjedinjene Države, naše saveznike i partnere. Uspon Kine kao ekonomske i svemirske sile je neminovan pretnja demokratiji, ekonomiji slobodnog tržišta i međunarodnom liberalnom poretku – navodi se u izveštaju.

Mnoga dostignuća Kine u svemiru rezultat su „Sna o svemiru“ Si Đinpinga, dugoročne strategije koja podstiče pristup cele nacije ka jedinstvenom cilju: zameniti SAD kao dominantnu svemirsku silu i vojno a ekonomski do 2045. godine.

Ovaj izveštaj, kao i odgovor Kine, dolazi kada dve nacije istovremeno planiraju misije na Mesec, birajući mesta na južnom polu Meseca.

NASA trenutno planira da misija sa posadom Artemis 3 sleti 2025. godine. U međuvremenu, kineski Chang’e-7 trebalo bi da sleti 2024. godine.

Ovaj izveštaj prepoznaje svemir kao prioritetni domen nacionalne vojne moći, što dodatno pogoršava trend pretvaranja svemira u oružje i bojno polje – rekao je Ning.

To predstavlja ozbiljan izazov miru i bezbednosti svemira, očigledno gazi međunarodni konsenzus o mirnom korišćenju svemira i u potpunosti razotkriva ambiciju SAD za povećanje vojnog jačanja i spremnost za rat i traženje dominacije u svemiru. SAD nisu u poziciji da govore o takozvanim „normama ponašanja za odgovorne svemirske aktivnosti.

HAKERI UPALI U NATO- Procurele stotine tajnih dokumenata

Vlada SAD trenutno zabranjuje NASA-i da deli podatke iz Međunarodnog svemirskog centra sa Kinom.

SAD bi trebalo da uvaže zajedničku zabrinutost međunarodne zajednice, odmah zaustave negativne poteze koji bi mogli da ugroze bezbednost svemira, pojačaju svoje dužne odgovornosti i prestanu da ometaju pregovore za pravni instrument o kontroli naoružanja u svemiru – rekao je Ning.

Dok je Mesec trenutno cilj svemirskih agencija obe zemlje(Sjedinjene Države, Kina), neki sugerišu da će takozvana Nova svemirska trka uključivati trku da se prvi stigne na Mars.

Prava trka je ko će biti prva nacija na Marsu“, rekao je za CNN bivši pomoćni administrator NASA-e Dag Lovero.

Kao što je vođstvo 20. veka uokvireno ko je prvi bio na Mesecu, verujem da će vođstvo 21. veka biti uokvireno ko je prvi na Marsu.

NultaTačka