Sve vesti Svet

KINA POČINJE IZGRADNJU NUKLEARNE ELEKTRANE VREDNE 17 MILIJARDI DOLARA

Pisao Elena Vuk

Kina je ove nedelje započela građevinske radove na novom projektu nuklearne elektrane vredne 17 milijardi dolara, za koji će instalirati ruske nuklearne reaktore na projektu Xudabao na severoistoku Kine, izveštava World Nuclear News.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Jedinica Xudabao 3 prva je od četiri jedinice u fabrici koja vidi početak izgradnje. Ruski Rosatom će dizajnirati nuklearno ostrvo i nabaviti opremu. Ruska kompanija će takođe pružati usluge puštanja u pogon opreme koju će isporučiti. Rusi će takođe osigurati izgradnju i opremu za blok Xudabao 4, čija se izgradnja očekuje 2022. godine.

Očekuje se da će dve jedinice biti puštene u rad 2027. ili 2028. godine. Prema World Nuclear News, izgradnja jedinica Xudabao 1 i 2 tek treba započeti.

Kina je prošlog meseca morala zatvoriti nuklearnu elektranu u provinciji Guangdong na jugu jer je oštećena. Operater je međutim insistirao da nuklearna elektrana Taishan nema većih sigurnosnih problema.

90% COVID PACIJENATA TRETIRANIH EKSPERIMENTALNIM IZRAELSKIM LEKOM OTPUŠTENO IZ BOLNICE ZA 5 DANA.

Mesec dana pre toga, francuska kompanija Framatome, istureni deo francuskog energetskog giganta EDF-a, izdala je saopštenje u vezi sa Taishan-ovim reaktorom broj 1, u kojem se kaže da “podržava rešavanje problema performansi nuklearne elektrane Taishan“.

Nuklearna elektrana Taishan mogla bi se pretvoriti u “neposrednu radiološku pretnju”, rekla je francuska kompanija Sjedinjenim Državama, a preneo je sredinom juna CNN pozivajući se na američke zvaničnike i pismo francuske firme od koje je dobijena ova informacija.

Nedelju dana pre nego što je kineski operater fabrike najavio da će se zatvoriti radi održavanja, francuski EDF, koji drži 30 odsto u zajedničkom ulaganju TNPJVC-a u Taishan-u, rekao je u saopštenju da bi zatvorio fabriku da je u Francuskoj.

“Operativne procedure EDF-a za francusku nuklearnu flotu dovele bi EDF u Francuskoj do gašenja reaktora kako bi se precizno procenila trenutna situacija i zaustavio njegov razvoj. U Taishan-u odgovarajuće odluke pripadaju TNPJVC-u ”, navela je francuska kompanija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge