Sve vesti Svet

Kina preti da će uništiti Starlink Ilona Maska

Kina preti da će uništiti Starlink Ilona Maska

Kineski vojni istraživači su nedavno pozvali na uništenje satelita Starlink Ilona Maska, što predstavlja izuzetnu pretnju jer država preti privatnom stranom preduzeću.

Kina je u decembru 2021. podnela žalbu Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da su se dva Maskova satelita Starlink skoro sudarila sa Tianhe modulom svoje svemirske stanice Tiangong – u aprilu i oktobru 2021. – i da su kineski astronauti bili primorani da manevrišu modulom stanice kako bi izbegli sudar. Starlink je deo SpaceX-a Ilona Maska i sateliti su deo plana da se internet pokrivenost sa satelita učini dostupnim širom sveta, sa ciljem lansiranja skoro 12.000 Starlink satelita u nisku Zemljinu orbitu.

Svemir postaje prepun i rizici od sudara su veliki- bilo sa satelitima ili svemirskim otpadom – to nije novo. Zanimljivo je da je Kina bila među prvima koji su pomogli u stvaranju većeg dela tog otpada: Kina je u januaru 2007. testirala svoju prvu uspešnu protivsatelitsku raketu (ASAT), uništivši jedan od svojih neaktivnih satelita i stvorivši jedan od najvećih incidenata svemirskog otpada na svetu. Taj svemirski otpad još uvek lebdi u svemiru, izazivajući rizik od sudara svaki dan.

SAD su odbacile tvrdnje Kine da su sateliti Starlink ugrozili kinesku svemirsku stanicu. SAD su navele da bi, da je postojala “značajna verovatnoća sudara” sa kineskom svemirskom stanicom, SAD unapred obavestile Kinu. „Pošto aktivnosti nisu ispunile prag utvrđenih kriterijuma za hitne kolizije, hitna obaveštenja nisu bila opravdana ni u jednom slučaju”.

Kina sada ide korak dalje: kineski vojni istraživači prete da će Maskovi sateliti Starlink morati biti uništeni. Problem, međutim, nije toliko u strahu od sudara, već u tome što Kina veruje da bi Starlink mogao da se koristi u vojne svrhe i time ugrozi ono što Kina naziva svojom nacionalnom bezbednošću.

Pet viših naučnika u kineskoj odbrambenoj industriji, na čelu sa Ren Yuanzhenom, istraživačem sa Pekinškog instituta za praćenje i telekomunikacije — koji je pod Strateškim snagama za podršku Oslobodilačke narodne armije (PLA) – nedavno su napisali da “treba usvojiti metode kombinacija mekog i teškog ubijanja kako bi neki Starlink sateliti izgubili svoje funkcije i uništili operativni sistem sazvežđa”.

Metode mekog ubijanja ciljaju softver i operativne sisteme satelita, dok metode teškog ubijanja fizički uništavaju satelite, kao što je korišćenje ASAT oružja.

Prema naučnicima, Kina bi trebalo da „energično razvija protivmere” protiv Starlinka, pošto su takve sposobnosti Kini neophodne „da bi održala i stekla svemirske prednosti u žestokoj svemirskoj igri”.

Nije iznenađujuće da je Kina željno kopirala SpaceX Ilona Maska kako bi ostvarila sopstvene svemirske ambicije: kineska raketa Long March 2C, na primer, koju je Kina lansirala u leto 2019., imala je delove koji su bili „praktično identični“ onima koji se koriste za upravljanje raketa SpaceX Falcon 9.

Kina nije jedini državni akter koji pokazuje interesovanje za mešanje u Maskove satelite Starlink.

Entoni Blinken poziva Srbiju da omogući održavanje EVROPRAJDA

Rusija je takođe pokušala da ometa Starlinkov internet servis u Ukrajini. „Starlink se do sada odupirao pokušajima ruskog ometanja i hakovanja u sajber-ratu, ali oni pojačavaju svoje napore“, napisao je Mask na Tviteru u maju.

Starlink je problem za Rusiju jer su Maskovi sateliti omogućili Ukrajini da ostane povezana sa internetom.

Mask je počeo da šalje Starlink terminale u Ukrajinu krajem februara na zahtev ukrajinskih vladinih zvaničnika, kao rezervnu kopiju kada će Rusija, kako se predviđa, pokušati da prekine pristup internetu.

„Imamo više od 11.000 Starlink stanica i one nam pomažu u našoj svakodnevnoj borbi na svim frontovima“, rekao je za Politico Mihail Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade.

„Spremni smo, čak i ako nema svetla, nema fiksnog interneta, preko generatora koji koriste Starlink, da obnovimo bilo koju vezu u Ukrajini.

Kineske pretnje Maskovom Starlinku dokaz su više da ta zemlja nije spremna da dozvoli da bilo ko stane na put njenoj „žestokoj svemirskoj igri“, kako je to Kina rekla. General Dejvid Tompson, prvi zamenik šefa svemirskih operacija američkih svemirskih snaga, koji je verovatno pokušavao da umanji pretnju Komunističke partije Kine Zapadu, opisao je to kao samo „rat u senci“.

U ovom „svemirskom ratu“, Kina – i Rusija u nešto manjem stepenu – svakodnevno sprovode napade na američke satelite laserima, ometačima radio frekvencija i sajber napadima. Dok su napadi za sada „reverzibilni“, što znači da šteta na napadnutim satelitima nije trajna, oni pokazuju namere Kine.

„Pretnje zaista rastu i šire se svakog dana. I to je zaista evolucija aktivnosti koja se dešava već duže vreme“, rekao je Tompson u novembru 2021.

„Sada smo zaista na tački gde postoji čitav niz načina na koje naši svemirski sistemi mogu biti ugroženi.

Pored svoje „žestoke svemirske igre“, Kina napreduje sa nizom projekata koji će značajno ubrzati svemirske kapacitete zemlje.

Kina je navodno ubrzala svoj program za lansiranje solarne elektrane u svemir. Svrha postrojenja je da prenosi električnu energiju na zemlju pretvaranjem sunčeve energije u mikrotalasne pećnice ili lasere i usmeravanjem energije na Zemlju, navodi South China Morning Post. Prvo lansiranje projekta zakazano je za 2028. godinu i biće prvi takav projekat u svetu u svemiru. Verovatno je Kina dobila ideju od SAD; NASA je navodno predložila sličan plan pre više od dve decenije, ali nikada nije nastavila da ga razvija.

Kina je nedavno pokrenula svoju treću misiju sa posadom u modul Tianhe svemirske stanice Tiangong, gde će tri astronauta raditi na dovršavanju svemirske stanice pre nego što se vrate na Zemlju u decembru. Kina je lansirala prvi modul svemirske stanice Tiangong tek u aprilu 2021., ali očekuje da će svemirska stanica imati punu posadu i biti operativna do kraja godine, kada će svemirska stanica imati dodatna dva modula naučne laboratorije i robotski teretni brod. Svemirska stanica će takođe pomoći Kini da rasporedi i upravlja svojim novim svemirskim teleskopom, Xuntian, koji bi trebalo da „konkuriše NASA-inom zastarelom svemirskom teleskopu Hubble, sa vidnim poljem 300 puta većim i sličnom rezolucijom. On će vršiti posmatranja u ultraljubičastom i vidljivom svetlu, vodeći istraživanja u vezi sa tamnom materijom i tamnom energijom, kosmologijom, galaktičkom evolucijom i otkrivanjem obližnjih objekata”. Xuntian bi trebalo da bude lansiran 2024.

Eksplicitni cilj Kine je da postane vodeća svetska svemirska sila do 2045. Važno je imati na umu da je kineski svemirski program – čak i ono što bi moglo izgledati kao bezopasno, civilni aspekti istraživanja svemira – u velikoj meri militarizovan. Organizacija zadužena za kineski svemirski program sa ljudskom posadom, na primer, je Kineska kancelarija za svemirski inženjering sa posadom, koja je u okviru Odeljenja za razvoj opreme kineske Centralne vojne komisije. Slično, Narodnooslobodilačka armija upravlja kineskim svemirskim lansirnim mestima, kontrolnim centrima i mnogim kineskim satelitima.

Nulta Tačka/ZeroHedge