Sve vesti Svet

Kina se priprema za nestašicu hrane?! Peking povećava uvoz zbog sigurnosti

Kina se priprema za nestašicu hrane?! Peking povećava uvoz zbog sigurnosti

Američki izvoz soje u Kinu prednjači u svom petogodišnjem proseku ove godine, objavio je South China Morning Post u ponedeljak, pozivajući se na podatke industrije. Peking se već neko vreme vrlo trudi da zaštititi i ojača svoj lanac snabdevanja kako se povećavaju globalni strahovi od sigurnosti hrane.

Američki proizvođači soje isporučili su 27,3 miliona metričkih tona u Kinu od 1. septembra do 22. aprila, kaže Skot Gerlt, ekonomista iz Američkog udruženja za soju. On je rekao SCMP-u da je Kina u proteklih pet godina naručila do 23 miliona metričkih tona u periodu septembar-april.

Gerlt je objasnio da je sukob između Rusije i Ukrajine ograničio izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja iz ove dve zemlje bogate farmama. Konflikt je takođe povisio cene soje kao zamene. U međuvremenu, četiri petine američke soje se prerađuju u hranu za stoku u Kini, a ostatak u biljno ulje.

Gerlt je također napomenuo da se južnoameričke zemlje izvoznice soje – Argentina, Brazil i Paragvaj – bore sa uslovima suše od prošle godine, smanjujući isporuke u Kinu.

„Ono što je jasno je da će Kina plaćati više za uvoz hrane za ljude i stoku, bilo da je to sada ili kasnije u toku godine, i da nemaju puno izbora dobavljača,“ Douglas Barry, potpredsednik Saveta za komunikacije Vašingtona Zagovaračka grupa sa sedištem u američko-kineskom poslovnom savetu, navode mediji.

Kina je najveći svetski uvoznik soje, koja je kupila oko 97 miliona metričkih tona 2021. godine, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Statista.

NultaTačka