Sve vesti Svet

JOŠ JEDAN OKRUG IDE NA REVIZIJU IZBORA U AMERICI! AKO SE ISPOSTAVI DA JE DOŠLO DO KRAĐE OVO MOŽE DA DOVEDE DO OBRTA

ATLANTA (AP) – Državni izborni odbor Džordžije učinio je u sredu korak prema mogućem konačnom preuzimanju izbora u najmnogoljudnijem okrugu države u skladu s procesom koji je opisan u opsežnom državnom novom zakonu o glasanju za koji kritičari tvrde da bi mogao omogućiti političko uplitanje u izbore.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Odbor je u sredu jednoglasno izglasao odobrenje dvostranačke tročlane komisije za ispitivanje, koja će ispitati postupanje na izborima u okrugu Fulton, demokratskom bastionu koji obuhvata veći deo grada Atlante.

Okrug je dugo bio meta republikanaca. Njihovi navodi su se pojačali nakon što je bivši predsednik Donald Tramp izjavio da je prevara u okrugu doprinela njegovom gubitku(sa malom razlikom u glasovima) u državi. Nezavisni nadzornik imenovan kao deo naloga za davanje saglasnosti između okruga i Državnog izbornog odbora nije našao dokaze o prevari ili malverzacijama.

Poslanici GOP-a prošlog meseca zatražili su od državnog odbora da imenuje komisiju za pregled učinka, čime je pokrenut proces koji bi mogao omogućiti republičkom državnom odboru da zameni okružni odbor za registraciju i izbore, sa administratorom kojeg izabere.

Okrug Fulton čini oko 11% državnog biračkog tela, a predsednik Joe Biden osvojio je gotovo 73% glasova tamošnjih birača na novembarskim izborima. Prema podacima popisa SAD, okrug čini oko 45,5% belaca, 44,5% crnaca i oko 7,6% ljudi azijskog porekla.

Komisija za razmatranje koju je odobrio državni odbor uključuje: Stephen Day, demokratski imenovan u izborni odbor okruga Gwinnett; Ricky Kittle, republikanski kandidat u izbornom odboru okruga Catoosa; i Ryan Germany, generalni savetnik kancelarije državnog sekretara.

Pre nego što je glasala za odobrenje komisije za razmatranje, Sara Tindall Ghazal, usamljeni demokrata u državnom odboru, primetila je da je odbor po zakonu morao da imenuje komisiju nakon prijema zahteva poslanika. Ona je takođe rekla da očekuje da će odbor biti pod “ogromnim političkim pritiskom sa obe strane”.

“Na naraciju koja je pokrenula ovaj pritisak uticale su nove informacije vezane za izbore u novembru 2020. godine, ali ostaje činjenica da su glasači okruga Fulton izveštavali o brojnim problemima mnogo ranije od novembra 2020., posebno u vezi sa registracijom i glasanjem u odsustvu”, rekla je Ghazal. „Pozivam okrug Fulton da preispita ovaj odbor za pregled učinka kao priliku da bolje pogleda njihove sisteme i procedure i identifikuje oblasti poboljšanja.“

Sa demokratom iz Atlante i republikancem iz ruralnijeg dela države, kao i advokatom iz kancelarije državnog sekretara, komisija za razmatranje je „pažljivo izbalansirana tako da odražava sve interese, tako da su optužbe koje smo čuli u štampi da je ovo samo republikanski napad protiv okruga Fulton ne odražava ovaj sastav”, rekao je Matt Mashburn, republikanski član Državnog izbornog odbora.

Mashburn je rekao da bi bilo lepo da izveštaj koji komisija sastavi ne identifikuje samo probleme, već i odražava rešenja koja su već identifikovana ili primenjena.

„Ohrabrujem Fulton da nastavi da pokušava da se poboljša, a ne samo da diže ruke i kaže da je sve sada u rukama odbora“, rekao je on.

PREDSEDNIK ČEČENIJE KADIROV ,,SPREMITE SE ZA NAJGORE”: TALIBANI SU AMERIČKI PROJEKAT KAO BIN LADEN!

Republički poslanici koji su zatražili reviziju rekli su da žele da osiguraju da izborni zvaničnici u okrugu poštuju državne zakone i propise o glasanju. Demokrate i aktivisti za pravo glasa rekli su da bi nova odredba o preuzimanju mogla omogućiti političko uplitanje u lokalne izbore.

Državni sekretar Brad Raffensperger, republikanac, energično je branio integritet izbora 2020. godine u državi, ali je dugo kritikovao izborne operacije u okrugu Fulton. Novi državni izborni zakon uklonio je Raffenspergera sa mesta predsednika Državnog izbornog odbora i učinio ga članom bez prava glasa.

Predsedavajući Odbora komesara okruga Fulton Robb Pitts rekao je da je pokušaj da se preuzmu izbori u okrugu vođen tvrdnjama o prevari koje su zagovarali Tramp i njegove pristalice.

“Iako razumem da Državno izborno veće nije imalo izbora po ovom pitanju, još uvek je nečuveno videti veliku laž i zahteve teoretičara zavera koji nastavljaju da napreduju”, rekao je Pitts u sredu nakon što je imenovan odbor za reviziju. “Ovo je rezultat cinične smicalice da se potkopa vera u naš izborni proces i samu demokratiju – to je sramotna partizanska politika u najgorem slučaju.”

Prema novom zakonu, zakonodavci koji predstavljaju dati okrug mogu zatražiti reviziju lokalnih izbora. Odbor za razmatranje treba da se sastoji od „tri nadležne osobe“, uključujući zaposlenog u izbornom odelenju kancelarije državnog sekretara i dva „zvaničnika za lokalne izbore“.

Odbor za razmatranje mora podneti izveštaj nakon sprovođenja temeljne istrage o nadležnostima u održavanju i radu izborne opreme, načinu registracije i izbornoj administraciji, kao i o poštovanju državnog zakona.

Državni odbor mogao bi na kraju suspendovati okružni odbor ako pronađe dokaze da su okružni zvaničnici tri puta prekršili državni izborni zakon ili pravila od 2018. godine i nisu popravili kršenja. Takođe bi mogao ukloniti okružni odbor ako ustanovi da je tokom najmanje dva izbora tokom dve godine odbor pokazao „nepridržavanje, malverzacije ili grubi nemar“.

Državni izborni odbor, sa većinom od 3-1 za republikance, imenovao bi privremenog administratora koji bi vodio izbore u okrugu Fulton ako utvrdi da je učinio nešto pogrešno. Okružni odbor bi mogao tražiti vraćanje na posao. Ako državni odbor to odbije, njegov administrator bi ostao na mestu najmanje devet meseci. Administrator bi imao ovlašćenje da izvrši bilo kakve kadrovske promene u vezi sa održavanjem izbora.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”