Sve vesti Svet

KINA se sprema za RAT- Privrednicima naređeno da konvertuju svoje proizvodne linije za vojsku

KINA se sprema za RAT- Privrednicima naređeno da konvertuju svoje proizvodne linije za vojsku

Prošlog meseca, kineski preduzetnik koji pravi medicinsku opremu za potrošače rekao mi je da su lokalni zvaničnici zahtevali od njega da konvertuje svoje proizvodne linije u Kini kako bi mogli da proizvode artikle za vojsku . Kadrovi Komunističke partije, kako je rekao, izdavali su slična naređenja drugim proizvođačima.

Štaviše, kineski akademici privatno kažu da je trenutno proterivanje stranih kolega sa kineskih univerziteta priprema za neprijateljstva.

Narodna Republika Kina se sprema za rat i ne pokušava da sakrije svoje napore. Izmenama i dopunama Zakona o nacionalnoj odbrani , koji su stupili na snagu prvog dana prošle godine, preneta su ovlašćenja sa civilnih na vojne službenike.

Generalno, amandmani smanjuju ulogu Državnog saveta centralne vlade prebacujući vlast na CMC, Centralnu vojnu komisiju Komunističke partije. Konkretno, Državni savet više neće vršiti nadzor nad mobilizacijom Narodnooslobodilačke vojske.

Bes Nemaca će kulminirati neredima! Olaf Šolc izviždan tokom govora: Izdajice naroda, gubi se (VIDEO)

Kako je Zeng Zhiping sa Univerziteta Soočov rekao za hongkonški South China Morning Post ,„CMC je sada formalno zadužen za kreiranje nacionalne odbrambene politike i principa, dok Državni savet postaje puka agencija za sprovođenje za pružanje podrške vojsci.

„Revidirani Zakon o nacionalnoj odbrani takođe donosi koncept da svi treba da budu uključeni u nacionalnu odbranu“, izveštava Global Times Komunističke partije , sumirajući reči neimenovanog zvaničnika CMC-a. „Sve nacionalne organizacije, oružane snage, političke stranke, građanske grupe, preduzeća, društvene organizacije i druge organizacije treba da podržavaju i učestvuju u razvoju nacionalne odbrane, da ispunjavaju dužnosti nacionalne odbrane i izvršavaju misije nacionalne odbrane u skladu sa zakonom. ”

Kako kažu analitičari, „Komunistička partija Kine se u poslednjih 40 godina pripremala za brutalni rat, a sada vladajuća organizacija ubrzava svoje planove.

Partija, dok se sprema za borbu, ništa ne prepušta slučaju. U martu je njegovo centralno organizaciono odeljenje izdalo internu direktivu kojom se zabranjuje supružnicima i deci zvaničnika na ministarskom nivou da poseduju strane nekretnine ili akcije registrovane u inostranstvu. Čini se da se zabrana odnosi i na same takve zvaničnike jer postoje izveštaji o njihovoj prodaji strane imovine. Štaviše, takvim službenicima i užim porodicama nije dozvoljeno, osim u ograničenim okolnostima, da otvaraju račune u inostranstvu kod finansijskih institucija.

Direktiva, izdata ubrzo nakon uvođenja sankcija ruskim zvaničnicima za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini , izgleda da je osmišljena da sankcioniše kineske zvaničnike.

Štaviše, centralna vlada pokušava da se dokaže sankcijama. Zvaničnici ministarstva finansija i centralne banke sastali su se 22. aprila sa predstavnicima desetina banaka, uključujući HSBC, kako bi razgovarali o tome šta bi Peking mogao da uradi u slučaju uvođenja kaznenih mera Kini.

Održavanje „hitnog sastanka“, o kojem izveštava Financial Times , je zloslutno.

„Zvaničnici i prisutni nisu spomenuli konkretne scenarije, ali se smatra da je jedan od mogućih pokretača za takve sankcije kineska invazija na Tajvan“ , primetio je FT .

Činjenica da su kineski zvaničnici održali sastanak jasan je pokazatelj da Peking planira ratoborne akcije.

“Budite spremni za bitku.” Tako je hongkonški South China Morning Post sažeo prvu naredbu kineskog vladara Si Đinpinga vojsci iz 2019. U januaru te godine, održao je veliki govor CMC-u o pripremama za rat, a obraćanje je zatim emitovano širom zemlje.

Strani analitičari raspravljaju o tome da li će Kina uskoro krenuti u rat. Kineski politički sistem je vremenom postao manje transparentan, tako da nije jasno šta misle visoki lideri ali je jasno da novi zakoni govore o ratu u bliskoj budućnosti.

NultaTačka/1945