Sve vesti Tehnologija

KINESKI HAKERI U NAJNOVIJEM NAPADU NA IZRAELSKE INSTITUCIJE SAKRILI SE IZA IRANSKE ZASTAVE! OVAKVA PRAKSA ĆE SE NASTAVITI KAŽU STRUČNJACI

Grupa za cyber špijunažu iz Kine ,,maskirala” se u iranske hakere dok je provaljivala i špijunirala izraelske vladine institucije, govori novi izveštaj obavežtajnih službi iz sektora cyber bezbnosti.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U izveštaju sigurnosne kompanijie FireEye koja je razotkrila grupu zajedno sa izraelskim odbrambenim agencijama kaže da za sada nema dovoljno dokaza koji bi povezali špijunsku grupu sa kineskom državom .

Međutim, analitičari su uvereni da je špijunska grupa ipak kineska i da su njeni ciljevi ,,od velikog interesa za finansijske, diplomatske i strateške ciljeve Pekinga”.

Pokušaj hakera da prikriju svoju nacionalnsot bio je ,,pomalo neobičan”, prema Jensu Mondradu, koji je na čelu rada FireEye-ovog odseka za obaveštajne službe Mandiant u EMEA regionu.

,,Istorijski smo videli nekoliko pokušaja sakrivanja iza lažne zastave. Jedan smo videli tokom OI u Južnoj Koreji, rekao je on za SkyNews misleći na ruske hakere koji se pretvaraju da su Kinezi i Svernokoreanci.

PSIHOLOŠKI TERET PANDEMIJE COVID-19 MOŽE DOPRINETI IZBIJANJU NASILNIH PROTESTA I BESU PROTIV VLADA ŠIROM SVETA

Izveštaj se fokusirao na sajber špijuniranje usmerenog na izraelske vladine institucije, IT provajdere i telekomunikacione subjekte, ali je grupa dodatno pokušala da hakuje račinarske mreže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u drugim zemljama.

FireEye je rekao da iako su ova grupa i poznata država pod pokroviteljstvom države imenovana APT 27 imale neka preklapanja, posebno u svojim ciljevima, kompanija je mogla imati samo malo povjerenja u njihovo povezivanje.

Monrad je rekao da pokušaji prikrivanja identiteta hakera, nije bio baš pametan ali je usporio analizu kompanije da sazna više o ovim incidentima što je dodao možda i bio cilj.

Kineska grupa pokušala je da u delovima koda ostavi lažne tragove kako bi sprečili i naveli bezbednjake da pomisle da je reč o nekoj drugi zemlje a takođe je koristila alate povezane sa iranskim grupama koji su prethodno procurili na internet.

Međutim, lingvistički analitičari iz FireEye rekli su da izraze koje je grupa odabrala ne bi koristili izvorni Iračani.

STIŽU SVEMIRSKI BILBORDI! SpaceX SE UDRUŽUJE SA GEC-KORPORACIJOM RADI IZNAJMLJIVANJA REKLAMNOG PROSTORA U SVEMIRU!

,,Upotreba nizova na farsiju, putanji datoteka koje koristi Iran imala je za cilj da dovede analitičare u zabludu i svali krivicu na Iran”, navodi se u izveštaju.

Iranska vlada optužila je APT 27 za hakovanje njihov mreže 2019. iako je izveštaj objavljen ove nedelje, hakerske aktivnosti prethode upozorenju američkog predsednika Bajdena koji je najavio da će SAD završiti u pravom ratu, konvencionalnog tipa zbog hakeskih napada.

Nova grupa, nazvana UNC 215 što znači da nije klasifikovana ni kao grupa koju sponzoriše država niti kao grupa koja deluje nezavisno takođe je koristila hindu jezik i arapski jezik kada je ciljala Uzbekistan.

U izveštaju FireEye-a navodi se: ,,Ova aktivnost saber špijunaže događa se u pozadini više milijardi dolara koliko kina ulaže u inicijativu ,,jedan pojas jedan put” i njenim interesom za izraelski robustan tehnološki sektor.

NAJGLEDANIJA EMISIJA NA BALKANU UŽIVO! MARIO ZNA OD 20H! SVAKOG PONEDELJKA, SREDE I PETKA!

,,Kina je sprovela brojne kampanja upada duž rute ,,jedan pojas, jedan put” kako bi nadgledala potencijalne prepreke uključujući političke, ekonomske i sigurnosne”, rekla jekompanija, dodajući kako očekuje da će Kina ,,nastaviti da cilja vlade i organizacije uključene u ove kritične infrastrukturne projekte.”

Za to vreme, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian rekao je: ,,SAD su se okupile sa svojim saveznici i pokrenule neopravdanu tužbu protiv Kine zbog sajber bezbednosti. To je čista mrlja i potiskivanje političkih motiva. Kina to nikada neće prihvatiti.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”