Sve vesti Svet

KINEZI NAPALI ILONA MASKA NAKON ŠTO SE NJEGOV SATELIT UMALO SUDARIO SA KINESKOM SVEMIRSKOM STANICOM

KINEZI NAPALI ILONA MASKA NAKON ŠTO SE NJEGOV SATELIT UMALO SUDARIO SA KINESKOM SVEMIRSKOM STANICOM
Pisao Elena Vuk

Kineski građani napali su u ponedeljak milijardera Tesle i izvršnog direktora SpaceX-a Elon Mask-a nakon što se Kina požalila da je njena svemirska stanica bila primorana da preduzme mere izbegavanja kako bi izbegla sudar sa satelitima koje je lansirao Maskov program Starlink.

Sateliti iz Starlink Internet Services, odeljenja Maskove kompanije za vazduhoplovstvo SpaceX, imali su dva „bliska susreta“ sa kineskom svemirskom stanicom 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina podnela ranije ovog meseca svemirskoj agenciji UN.

„Iz bezbednosnih razloga, Kineska svemirska stanica sprovela je preventivnu kontrolu izbegavanja sudara“, navodi Kina u dokumentu objavljenom na veb stranici Kancelarije Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

Žalbe nisu nezavisno proverene. SpaceX nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

U postu na kineskoj platformi za mikroblogove Weibo nalik Tviteru u ponedeljak, jedan korisnik je rekao da su Starlinkovi sateliti „samo gomila svemirskog smeća“, dok ih je drugi opisao kao „američko oružje za svemirsko ratovanje“.

Sa skoro 30.000 satelita i drugih ostataka za koje se veruje da kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih sudara u svemiru.

Samo SpaceX je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuje svoju Starlink širokopojasnu mrežu i planira još.

„Rizici Starlinka se postepeno izlažu, cela ljudska rasa će platiti za njihove poslovne aktivnosti“, rekao je korisnik pod imenom Chen Haiiing na Weibo-u.

Američka svemirska agencija NASA bila je prinuđena da naglo prekine šetnju svemirom krajem novembra, navodeći rizike koje predstavljaju svemirski otpad. Mask je tvitovao kao odgovor da su neke satelitske orbite Starlink prilagođene kako bi se smanjila mogućnost sudara.

Kina je počela da gradi svemirsku stanicu u aprilu lansiranjem Tianhea, najvećeg od njena tri modula. Očekuje se da će stanica biti završena do kraja 2022. godine nakon četiri misije sa posadom.

Mask je postao dobro poznata ličnost u Kini, iako je Teslin posao sa električnim vozilima pod sve većim nadzorom regulatora, posebno nakon što se kupac popeo na Teslin automobil na sajmu automobila u Šangaju u aprilu protestujući protiv lošeg korisničkog servisa.

Nulta Tačka/CNBC