Sve vesti Svet

Uhvaćeni BRITANSKI PLAĆENIK moli Džonsona i Zelenskog da ga izvuku od smrtne kazne

Uhvaćeni BRITANSKI PLAĆENIK moli Džonsona i Zelenskog da ga izvuku od smrtne kazne

Britanac se pridružio zloglasnom puku ‘Azov’ 2018. i u proleće je uhapšen u blizini grada Mariupolja.

Britanac, koji se borio zajedno sa zloglasnim neonacističkim pukom ‘Azov’ u Mariupolju, zatražio je od Londona pomoć u snimku koji je objavio ruski novinar tokom vikenda. Identifikovan kao Džon Harding, čovek kaže da bi se inače „suočio sa smrtnom kaznom“.

„Rekao bih [premijeru Velike Britanije] Borisu Džonsonu, ako možete da pomognete, ako možete da utičete na [ukrajinskog] predsednika Zelenskog, ako možete da utičete na predsednika Donjecke Narodne Republike (DNR), ili ako možete da utičete na [ruskog ] Predsednika [Vladimira] Putina, onda molim vas to učinite“, može se čuti kako kaže Harding

Snimak je objavila dopisnica moskovskog emitera Prvog kanala, Marina Kim, na svom Telegram kanalu.

„Životi ljudi zavise od ovoga. Dakle, ako možete, molim vas, pomozite“ , dodaje on, rekavši da „inače me čeka smrtna kazna. Moji prijatelji se suočavaju sa smrtnom kaznom.”

Hardingovi prijatelji i porodica potvrdili su za Bi-Bi-Si da je to on na snimku. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je britanskim medijima da je “zabrinuto” njegovim pritvaranjem.

Neki veliki britanski mediji poput Bi-Bi-Sija i Gardijana identifikuju Hardinga samo kao čoveka „u 50-im godinama i poreklom iz Sanderlenda“, severna Engleska. Neki drugi medijski izveštaji – kako u ruskim tako i na engleskom – sugerišu da je on veteran Foklandskog rata, 59, koji se takođe borio protiv Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji zajedno sa Kurdima.

Navodi se da se taj čovek pridružio zloglasnom ukrajinskom puku „Azov“ 2018. Navodno je zarobljen u maju pošto su borci „Azov“ morali da se predaju zajedno sa drugim ukrajinskim snagama u gradu Mariupolju nakon višemesečnog sukoba sa Ruskim snagama i milicijom Donbasa.

Kada OVO čujete, znaćete ŠTA NAS ZAISTA ČEKA- Spremite se dobro jer biće VESELO

Kim ga je u svojim objavama u Telegramu nazvala „britanskim plaćenikom“ , jer je potvrdila da je „na korak“ od kazne i potencijalne smrtne kazne. Vlasti Donjecke Narodne Republike do sada nisu zvanično komentarisale njegov slučaj.

Dva druga britanska borca – Ejden Aslin i Šon Piner – prethodno su osuđeni na smrt od strane suda u DNR zajedno sa državljaninom Maroka. Svi su se na proleće predali snagama DNR u gradu Mariupolju.

London insistira na tome da se njegovi građani prema Ženevskoj konvenciji tretiraju kao ratni zarobljenici. Zvaničnici u Donjecku su rekli da zarobljenike smatraju plaćenicima, što znači da nisu pod zaštitom međunarodnog prava, za razliku od redovnih boraca. Svi stranci osuđeni na smrt u DNR uložili su žalbe na svoje presude.

NultaTačka/RT