Sve vesti Svet

Kinezi: Ne ubija nas korona, ubijaju nas MERE

Kinezi: Ne ubija nas korona, ubijaju nas MERE

Haos zbog epidemije novog soja omikrona BA.2 u Kini i dalje zadaje probleme stanovnicima brojnih gradova, posebno Šangaja

U Šangaju ljudi očajnički traže medicinsku negu, ali i hranu. Politika nultog kovida dovela je do odvajanja roditelja od zaražene dece, što je izazvalo veliki bes javnosti. Ipak, ne nazire se kraj karantinu u Šangaju, jer je grad postao žarište zaraze.

Svih 25 miliona stanovnika nalazi se pod merama izolacije, a Kina je u utorak zabeležila preko 20.000 novih slučajeva zaraze. Iako je taj broj još uvek daleko manji nego u mnogim drugim zemljama, to je dramatičan skok za Kinu.

Održivost politike nultog kovida trenutno je pod velikim upitnikom, s obzirom na to da zaraznije varijante korone nastavljaju da se šire u populaciji, piše CNN.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Stanje histerije u Kini

Početkom marta počeli su se pojavljuju novi slučajevi zaraze širom zemlje, uključujući Šandong na istoku, Guangdong na jugu i Jilin na severoistoku. Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, do kraja aprila virus se proširio na 29 provincija od 31 kineske provincije. Čak 90 posto svih pozitivnih slučajeva u martu došlo je iz Jilina i Šangaja, dva najveća žarišta.

Par gradova s preko 37 miliona stanovnika u martu je stavljeno pod različite nivoe izolacije. Neke od tih mera karantina ublažene su početkom aprila, osim u Šangaju, jer se vlasti tamo bore da slučajeve stave pod kontrolu.

Tokom ovog talasa do sada su prijavljena dva smrtna slučaja od korone, a oba prošlog meseca u Jilinu.

“Ne ubija nas korona nego mere”

Vlasti u Šangaju su krajem marta napravile plan zatvaranja celog grada pa su izveštavale da nije istina da će se tako nešto dogoditi. Postupno zatvaranje najavili su 27. marta prvo za jednu polovinu grada, a zatim za drugu. Do 31. marta odustali su od svog postupnog pristupa pa je karantin u celom gradu zahvatio 25 miliona stanovnika koji svoje susedstvo ne smeju napustiti bez testiranja.

Obavezno testiranje u celom gradu otkrilo je porast broja slučajeva, poručili su zvaničnici. To ih je podstaklo dar poduže zaključavanje do daljeg dok više testiraju i analiziraju celokupnu situaciju s koronom. U Šangaj je poslato preko 30.000 medicinskih radnika i 2000 vojnih radnika ne bi li pomogli u bolnicama punim pacijenata obolelih od kovida. Stroge mere dovele su do velike frustracije među stanovnicima i kritika vlade jer građani nemaju pristup zalihama hrane i lekova.

Bes je narastao prošlog meseca nakon što je medicinska sestra, koja je bila na dužnosti u Šangaju, umrla na odeljenju hitne pomoći u bolnici. Žena je u toj bolnici radila. Još jedan stanovnik Šangaja umro je kod kuće jer nije stigao do bolnice.

“Ne ubija nas korona, nego stroge mere kontrole”, stoji u jednom komentaru na kineskom društvenom mediju Veibo, inače vrlo cenzurisanoj platformi. Ono što je takođe izazvalo bes građana jeste izolacija kovid pozitivnih u ustanovama, što vredi i za malu decu i bebe. Jedna je majka za CNN rekla da je od 29. marta odvojena od svoje zaražene dvogodišnje kćerke.

U sredu su zdravstvene vlasti Šangaja najavile da će se politika prema roditeljima i zaraženoj deci izmeniti i da će se dopustiti negativnim roditeljima da budu pratnja svojoj deci u bolnici. Ali nisu precizirali kako će to sprovoditi.

Hoće li Kina nastaviti da sprovodi politiku nultog kovida?

Stručnjaci i međunarodni posmatrači nagađaju hoće li kineska kampanja masovne vakcinacije dovesti do kraja politike nultog kovida. Prema dostupnim podacima, od petka je oko 78 posto od 1,4 milijarde stanovnika Kine potpuno vakcinisano. Pre izbijanja epidemije nove varijante omikrona, naučnici i čelnici su odlučili da preispituju strategiju. Jedan kineski epidemiolog napisao je na mreži Veibo da politika nultog kovida neće zauvek ostati nepromenjena.

Ipak, za mnoge to izgleda kao daleka budućnost jer kineske vlasti jasno daju do znanja da će biti gore ako se virus proširi širom zemlje i potencijalno preplavi zdravstveni sistem. Vu Zunio, glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je u petak da će Kina “nastaviti da se fokusira na dinamičnu politiku nultog kovida”, prema državnom tabloidu Global tajms.

“Popuštanje ograničenja i otvaranje granica viđeno u drugim zemljama moglo bi prouzročiti mnoge probleme kao što su manjak medicinskih resursa i sve veći broj smrtnih slučajeva”, dodao je epidemiolog.

Potpredsednica vlade Sun Čunlan rekla je da su Šangaju potrebni “odlučniji stav, snažnije akcije i učinkovitija koordinacija” kako bi se korona iskorenila.

NultaTačka/Mediji