Sve vesti Svet

KINEZI NUDE NAGRADU OD 15.000 DOLARA ZA CINKARENJE JAVNIH OKUPLJANJA

Pisao Elena Vuk

Istočni grad postao je prvi u Kini koji nudi značajne finansijske nagrade ljudima koji prijavljuju javna okupljanja. Vlasti širom zemlje pokušavaju obuzdati nove epidemije virusa, posebno sa pojavom novih slučajeva.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Zvaničnici u gradu Tai’an, u kineskoj obalnoj provinciji Shandong, platili su stanovniku 3. avgusta 15.000 dolara. Pojedinac je prijavio obuku grupe kompanija u hotelu 30. jula, prenose lokalni državni mediji.

Vlasti su rekle da organizatori nisu prijavili 12-dnevnu obuku lokalnoj vladi, a da su polaznici došli iz nekoliko gradova širom Kine. Nakon što su testovi prisutnih bili negativni, naređeno im je da se vrate svojim kućama.

Poslednja je od brojnih regija koja je uvela novčane nagrade u sklopu nedavne kampanje za borbu protiv nove epidemije. Vlasti u gradovima, okruzima, pa čak i na najnižem nivou vlasti kao što je komiteti za komšiluk, iz najmanje osam provincija najavili su novčanu nagradu građanima za dojave o virusu. Najnovija epidemija počela je u gradu Nanjing-u, a devet čistača aerodroma zaraženo je 20. jula.

Komšijski komitet u gradu Yangzho-u objavio je da bi stanovnici mogli dobiti nagradu od 310 dolara ako prijave druge koji su putovali iz zaraženih područja ili su bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajevima. Okružna kancelarija u gradu ponudila je ljudima da plate 775 dolara za pružanje informacija, a udvostručila bi nagradu ako se slučaj potvrdi, prema državnoj novinskoj kući ThePaper.cn.

Yangzho-u, udaljen oko sat i po vožnje od Nanjing-a, postao je poslednje žarište koje je u sredu prijavilo 32 slučaja. Iako ova brojka verovatno ne odražava stvarnu ukupnu vrednost, sa obzirom na to da je kineski režim poznat po tome što u velikoj meri prijavljuje broj svojih zaraženih smanjeno,a iznosio je gotovo polovinu od 73 potvrđena u celoj zemlji u sredu.

Vlasti su epidemiju u Yangzhou-u pripisale 64-godišnjoj građanki koja nije obavestila lokalne zvaničnike nakon što se 21. jula vratila iz epicentra Nanjing-a. Pre nego što je potražila doktora zbog kašlja i groznice 27. jula, često je posećivala mesta prepuna ljudi, uključujući zabavni centar koji se koriste za igranje karata i mah-jong-a, sa restoranima i prodavnicama, prema državnom glasniku Xinhua.

Prema izveštaju, lokalna policija privela je ženu.

NAKON ŠTO JE ZBOG NJEGA ZATVOREN CEO SVET, PROFESOR I EPIDEMIOLOG NIL FERGUSON SA IMPERIAL KOLEDŽA U LONDONU PRIZNAJE SVOJE GREŠKE!

Vlasti Yangzhou-a takođe su uspostavile posebnu telefonsku liniju za građane radi izveštavanja o informacijama vezanim za širenje virusa.

Kineski komentator Li Muyang rekao je da novčani dodatak ukazuju na to da su vlasti pod pritiskom da uguše epidemiju virusa. Ali Li je predložio da se zvaničnici više brinu o svom položaju nego o sigurnosti lokalnih građana.

Gradonačelnik grada Yangzhou podneo je ostavku 2. augusta. Guverner pokrajine kritikovao je gradonačelnika 1. avgusta jer su pacijenti pozitivni na COVID-19 identifikovani prekasno, što je dovelo da situacija u gradu postane “komplikovana i ozbiljna”.

Kao odgovor na sve veći broj novih slučajeva, kineski režim je udvostručio pristup obuzdavanja masovnim testiranjem i strogim karantinima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge