Sve vesti Tehnologija

KINEZI objavili naučni rad! Njihovi naučnici razvili tehnologiju kontrole MISLI I MOZGA

KINEZI objavili naučni rad! Njihovi naučnici razvili tehnologiju kontrole MISLI I MOZGA

Objavljeni naučni rad pod naslovom „Metapovršina koja se kontroliše na daljinu putem moždanih talasa“ predstavlja prvi korak ka daljinskoj i bežičnoj kontroli uma metamaterijala u realnom vremenu što može da predstavlja ogroman problem kada je reč o slobodi čovečanstva i kontroli uma, nego pogodite odakle dolazi razvijanje ove tehnologije- pa iz Kine naravno, “bratske” Kine.

Kada razmišljate o telekinezi, koristeći svoj um za pomeranje objekata na daljinu, pomislite na čistu fikciju, poput Skywalkera u Ratovima zvezda: Epizoda V – Carstvo uzvraća udarac ili raznih likova iz X-Men-a. Međutim, to je zapravo nešto na čemu naučnici rade, a za neke od njih ključna tehnologija je nešto što se zove metamaterijali.

Metamaterijali su privukli veliku pažnju iz mnogih oblasti zbog svojih izvanrednih fizičkih svojstava. Istraživačima je u novom vremenu pružen novi koncept dizajna veštačkih materijala, donoseći snagu i vitalnost naprednim funkcionalnim materijalima. Kao dvodimenzionalni pandan metamaterijalima, metapovršine imaju neviđenu slobodu u manipulaciji elektromagnetnim (EM) talasima.

Kroz programiranje na licu mesta, programabilne metapovršine (PM) sa višestrukim ili promenljivim funkcijama mogu se realizovati i dalje integrisati sa senzorima ili pokretati unapred definisanim softverom. Samoprilagodljivost značajno poboljšava stopu odgovora uklanjanjem ljudske uključenosti. Prekidači između različitih funkcija na ovim PM-ovima uglavnom se oslanjaju na ručni rad. Osnovni okvir je žičano povezan, ručno kontrolisan i on se ne uključuje u realnom vremenu. Stoga je fascinantno konstruisati čitav okvir koji može realizovati udaljene, bežične, u realnom vremenu, umom kontrolisane funkcionalne metapovršine.

Brainwaves Signal Extraction and Transmission Schematic

U novom radu objavljenom u časopisu eLight , zajednički tim naučnika predvođen profesorom Shaobo Quom i profesorom Jiafuom Wangom sa Univerziteta Vazdušnih snaga i profesorom Cheng-Wei Qiuom sa Nacionalnog univerziteta Singapura, napravio je prvi korak ka realnom vremenu. , daljinska i bežična kontrola uma metamaterijala. Njihov rad pod naslovom „Metapovršina koja se kontroliše na daljinu putem moždanih talasa“ predlaže okvir za realizaciju ovog cilja.

Tradicionalno, učešće ljudi su obično neophodni za mnoge scenarije. Čovek treba da direktno kontroliše metapovršinu svojim umom. Takođe je utvrđeno da će ljudski mozak generisati moždane talase u procesu razmišljanja. Autori su teoretisali da bi prikupljanje moždanih talas i njihovo korišćenje kao kontrolnih signala metapovršina omogućilo korisnicima da kontrolišu metapovršine svojim umom. To bi takođe poboljšalo stopu odgovora metapovršina. Ovaj razvoj bi označio ogroman korak ka istinski inteligentnim metapovršinama.

Remotely Mind-Controlled Metasurfaces Measurement

Istraživački tim je postigao daljinsko upravljanje bežičnim prenosom moždanih talasa od korisnika do kontrolera putem Bluetooth-a.

Rezultati simulacije i testiranja pokazali su da su moždani talasi korisnika direktno kontrolisali ishod, sa značajno boljom stopom kontrole i stopom prebacivanja. To ukazuje da je njihov model bio daleko superiorniji od bilo kojeg postojećeg modela ili proizvoda na tržištu. Njihov dizajn se može dodatno prilagoditi kako bi se poboljšala preciznost njihove opreme.

Istraživački tim se nada da će ovo kombinovati sa veptačkom inteligencijom i poboljšati procese u budućnosti. Oni veruju da se njihov rad može lako proširiti na druge funkcionalne ili multifunkcionalne metapovršine koje kontroliše um. Ova Kineska opasna “igra” kako tvrde naučnici može naći primenu u različitim područjima kao što su nadzor zdravlja, 5G/6G komunikacije i pametni senzori. (Nadzor zdravlja i 5G i 6G, ponovite to nekoliko puta).

Referenca: “Daljinski kontrolisana metapovršina putem moždanih talasa” od Ruichao Zhua, Jiafu Wanga, Tianshuo Qiua, Yajuan Han, Xinmin Fu, Yuzhi Shi, Xingsi Liu, Tonghao Liu, Zhongtao Zhang, Zuntian Chu, Cheng-Wei Qiu i 11. jun 2022, eLight .
DOI: 10.1186/s43593-022-00016-0

NultaTačka