Sve vesti Svet

Kontraofanziva i dalje traje, za dva dana Ukrajina izgubila oko 1.700 vojnika

Kontraofanziva i dalje traje, za dva dana Ukrajina izgubila oko 1.700 vojnika

Pokušaj ukrajinske vojske da kontranapadom vrati deo teritorije koja je sada pod kontrolom ruske vojske završio je tragično, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je i da je propala namera ukrajinskih snage da se obnove ofanzivne oparacije na jugu.

Samo u dva dana ukrajinska vojska je izgubila oko 1700 vojnika, zatim 63 tenka, četiri aviona i tri helikoptera. Većina tih tenkova stigla je u Ukrajinu iz Poljske.

Rusi su pustili da ukrajinske jedinice pređu reku Ingulec, ali kad su krenuli ka Hersonu ruska vojska ih je dočekala žestokom vatrom.

Osim velikog broja poginulih i ranjenih u dva dana, procenjuje se na oko 1700 vojnika, Ukrajinci su igubili i veliki broj transportera. Aleksej Leonkov, urednik izdanja „Arsenali otadžbine“, kaže da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da će u šest nedelja završiti planiranu kontraofanzivu.

Leonkov kaže da je ukrajinska vojska mnogo bolja kad brani svoje dobro utvrđene pozicije nego kad kreće u napad. Taj moskovski vojni analitičar ističe da se mora priznati da su ukrajinski vojnici dobro pripremljeni za gradske borbe. Tome su ih obučavali britanski instruktori.

Piloti Lufthanze najavili štrajk za sutra, biće otkazani skoro svi letovi

Da Ukrajina ima zaista veliki broj poginulih i ranjenih vidi se po pozivima dobrovoljcima da daju krv kako bi se spasavali životi ranjenika.

Na drugoj strani Zelenski kaže da ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž celog fronta, u Donbasu i u oblasti Harkova. U Moskvi ističu da posle fijaska na zemlji, Ukrajinci sada koriste samo artiljeriju i dronove. Tako je dronovima-kamikazama napraviljen udar na zgradu administracije Energodar. Poginulih i ranjenih nema. U Energodaru žive energetičari koji rade na atomskoj elektrani. Pre nego što je juče stigla misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ukrajinska vojska je čak 60 puta gađala dronovima i artiljerijom taj grad. Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da poseta nuklearki Zaporožje predstavlja „tehničku misiju“ sa ciljem da se spreči nuklearni akcident.

London je saopštio da su ukrajinske snage pojačale svoju artiljerijsku vatru na južnom frontu, ali da nije moguće potvrditi obim njenog teritorijalnog napredovanja.

Ukrajina će obavezno postati članica NATO, čim se pojavi „okno za ulazak“, pa nas možda prime i pre završetka rata – kazala je Olga Stefanišina, potpredsednica ukrajinske vlade zadužena za evropske i evroatlanske integracije.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušili kaže da je Ukrajina već dobila američke dalekometne rakete. Radi se o raketama kojima „hajmarsi“ mogu da gađaju na rastojanju od 300 kilometara.

Nulta Tačka/Mediji