Srbija Sve vesti

Koordinator zatvorenog vakcinalnog punkta u Beogradu: Nelogično je da budemo otvoreni kada nema interesovanja

Koordinator zatvorenog vakcinalnog punkta u Beogradu: Nelogično je da budemo otvoreni kada nema interesovanja

Zbog smanjenog obuhvata imunizacije i interesovanja za vakcine protiv koronavirusa tokom poslednjih nekoliko nedelja, danas se zatvara najveći vakcinalni punkt u Srbiji, u hali sedam Beogradskog sajma, kaže za medije dr Zoran Bekić, koordinator ovog vakcinalnog punkta i direktor Doma zdravlja Savski venac.

“Drastično je smanjen obuhvat imunizacije i interesovanje za vakcinaciju u poslednje vreme, zbog čega je doneta odluka da se zatvori Sajam, posle 15 meseci rada. Biće svakako pojačan punkt u tržnom centru Galerija, koji radi od 12 do 20 časova svakoga dana. Takođe, građani koji žele da prime vakcinu to će moći da učine na punktovima u domovima zdravlja” kaže dr Bekić.

Punkt za vakcinaciju na Beogradskom sajmu otvoren je 19. januara 2021., a u proleće prošle godine bio je najveći vakcinalni punkt u Evropi, podseća doktor.

“Za nešto manje od godinu i po dana, koliko je ovaj punkt bio otvoren, više od 300.000 ljudi primilo je vakcinu. Aplikovano je više od 570.000 doza, više od 240.000 prvih doza, 220.000 drugih i više od 100.000 trećih doza. Smatramo da sada resursi koje imamo treba da se iskoriste na pravi način, jer je besmisleno i nelogično držati toliki punkt otvoren kad nema interesovanja kod građana. Međutim, ako se ukaže potreba za ponovnom imunizacijom, sigurno ćemo razmotriti otvaranje novih većih punktova kao što je Beogradski sajam, ali za sada to nije neophodno” kaže dr Bekić.

MARIO ZNA i PREDRAG PETKOVIĆ- Evo šta nas čeka- Sledi potpuna PROMENA SVETA- Tamne sile će IZGUBITI

Podsetimo, u Srbiji je sa dve doze vakcine, vakcinisano svega 47% građana dok je treću, buster dozu primilo svega 27% a interesovanje za vakcinacijom opalo je onog trenutka kada je vakcinacija i započeta u Srbiji te uprkos svim pritiscima države koja nije birala sredstva ucene, građani nisu pristali na vakcine koje po svemu sudeći nose visok rizik po primanju.

NultaTačka