Sve vesti Svet

Korak ka potpunoj kontroli! Pakistan proširuje digitalni ID sistem povezujući ga sa zdravstvenim ID-jem

Korak ka potpunoj kontroli! Pakistan proširuje digitalni ID sistem povezujući ga sa zdravstvenim ID-jem

Nacionalna uprava za registraciju baze podataka (NADRA) Pakistana i Ministarstvo za nacionalne zdravstvene službe, propise i koordinaciju složili su se da rade zajedno na proširenju programa digitalne ID zdravstvene zaštite u većem delu provincije Pendžab.

Lokalni mediji izveštavaju da program Sehat Sahulat (poznat kao „Premijerov Program zdravlja“) obezbeđuje centralizovan sistem koji prima Kaumi Sehat kartice, koje se izdaju stanovnicima koji imaju nacionalnu ličnu kartu (CNIC).

Pakistanska vlada opisuje program kao važan korak u reformama socijalne zaštite koji privilegovanim građanima daje besplatan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Do ovog trenutka, program se sprovodio u delovima Pendžaba i takođe u nekoliko drugih oblasti Pakistana, ali se potez da se pokrije čitava provincija smatra „značajnim“ razvojem događaja.

Ne samo zbog ogromnog broja ljudi koji će sada imati svoje digitalne zdravstvene legitimacije, vezane za lične karte, kojima upravlja ova centralizovana šema: samo Pendžab ima populaciju od 110 miliona ljudi, dok druga provincija koja je već uključena u Sehat Sahulat, Hajber Pahtunva, dom je 35 miliona, od kojih je 7 miliona već pokriveno karticama.

U Pendžabu je sada cilj da se program proširi na 26,3 miliona porodica i 85 miliona stanovnika. Očekuje se da će svi poželeti da budu deo ovog sistema, pa je na sajtu Sehat Card objašnjeno da je upis automatski za sve one koji imaju nacionalnu ličnu kartu, dok će drugi prvo morati da je pribave.

Trenutno nije jasno da li će NANDRA imati pristup zdravstvenim kartonima ljudi, a postoje izveštaji o drugim sumnjama zbog različitih informacija dostupnih na sajtovima vlade i Sehat Sahulat. Ali ono što je sigurno je da će građani morati da pokažu svoju ličnu kartu da bi se lečili. U međuvremenu, medicinska istorija korisnika dostupna je preko Android aplikacije.

Čućete sve što niste smeli da čujete- Rušimo planove moćnika i njihovih plaćenika

Lična karta se može koristiti i kao zdravstvena knjižica, jer su bolnice povezane sa CNIC-om (kompjuterizovanim brojem nacionalne lične karte). Međutim, bolnice će lečiti i one koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Nulta Tačka/Reclaim The Net